Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Kulturskoleklivet - utbilda dig till kulturskolepedagog

Hösten 2019 startar ett nytt utbildningspaket om totalt 90 högskolepoäng som särskilt riktar sig till dig som vill bli, eller redan är pedagog i kulturskolan. Ansökan öppnar den 15 mars.

Du kommer att behövas!

Det råder stor brist på utbildade kulturskolepedagoger i hela Sverige. Många kommunala kulturskolor har svårt att hitta ny personal i den omfattning och med den kompetens som behövs. Därför startar Göteborgs universitet nu en utbildning speciellt för dig som vill bli pedagog i kulturskolan.

Utbildningen är på totalt 90 högskolepoäng (motsvarande tre terminer), ges även på delfart, distans och som enstaka kurser. Ansökningsperiod är 15 mars till 15 april och de första kurserna startar hösten 2019.

Kulturskolans verksamhet och förutsättningar skiljer sig från skolans. Därför behövs en specifik pedagogisk och didaktisk utbildning anpassad för kulturskolan. Kulturskolan står också inför nya utmaningar: att bli mer inkluderande, möta nya målgrupper och ge barn över hela landet tillgång till en likvärdig kulturskola.

För dig som redan är duktig på en konstform

Vi välkomnar alla sökande som har en konstnärlig utbildning på minst 90 högskolepoäng, eller motsvarande kompetens. Exempelvis inom bild, dans, teater och drama, film, foto, ljudproduktion, musik, poesi eller slöjd. Om du saknar en sådan högskoleutbildning kan du istället validera din yrkeserfarenhet inom ett konstnärligt område.

Utbildningen riktar sig särskilt till dig som:

 • arbetar i kulturskolan och behöver fortbildning
 • har en konstnärlig utbildning, eller är verksam som konstnär och som vill börja jobba inom kulturskolan
 • är verksam inom nya konstnärliga uttryck, konstformer som inte sedan tidigare finns på kulturskolan
 • är student på en konstnärlig utbildning och vill bygga på med en utbildning till kulturskolepedagog.

Distans, delfart och fristående kurser

Hela utbildningspaketet omfattar 90 högskolepoäng, motsvarande tre terminers helfartsstudier. Du kan gå hela paketet eller välja enstaka kurser så som det passar dig bäst.

Utbildningen kommer att ges på såväl hel- som delfart och på distans, för att vara tillgänglig över hela landet och för att göra det möjligt för dig som är yrkesverksam att gå den. 

 • Kulturskolans pedagogik 1 (7,5 hp)
 • Barns och ungas rätt till delaktighet i samhälle, kultur och kulturskola (7,5 hp)
 • Kulturskolans didaktik och praktik (sammanlagt 15 hp), som du kan välja i fem olika inriktningar. 

Hösten 2019 startar inriktningarna:

 • bild och form
 • film och foto
 • musik

Hösten 2020 med inriktningarna:

 • scenkonst med inriktning teater
 • dans

Välkommen att plugga på Göteborgs universitet

Om du väljer att bli student hos oss kommer du att höra till Konstnärliga fakulteten - som är Skandinaviens största, med en unik bredd av konstnärliga ämnen.

Vi är stolta att kunna utbilda kulturskolepedagoger i hela fem olika konstnärliga inriktningar. Vi vet att barn och unga önskar sig fler konstformer i kulturskolan, vi vet också att ett breddat utbud gör kulturskolan mer inkluderande.

På Göteborgs universitet finns också den pedagogiska kompetensen. Tre av universitetets fakulteter samarbetar för att du under utbildningen ska få den särskilda kompetens som krävs i kulturskolan:

 • Konstnärliga fakulteten, som har utbildning och forskning i skolämnena bild, dans, teater och drama, musik och slöjd, inklusive ämnesdidaktik
 • Humanistiska fakulteten, som har utbildning och forskning i barn- och ungdomskultur
 • Utbildningsvetenskapliga fakulteten, som har utbildning och forskning i pedagogik.

Vi samarbetar också med företrädare för kulturskolan och med Västra Götalandsregionen.

Kontakt 

Vill du veta mer om utbildningspaketet och hur Göteborgs universitet arbetar med Kulturskoleklivet kan du kontakta någon av följande medarbetare på Konstnärliga fakulteten.

Camilla Sarner, Konstnärliga fakultetskansliet
Projektledare

Maria Larsson, Högskolan för scen och musik
Musik

Pernilla Ahlstrand, Högskolan för scen och musik
Teater och drama

Ninnie Andersson, Högskolan för scen och musik
Dans

Camilla Johansson Bäcklund, HDK
Bild och form, design och konsthantverk

Linda Sternö, Akademin Valand
Film och foto, litterär gestaltning

Kulturskoleklivet - en satsning för fler pedagoger till landets kulturskolor

En av utmaningarna för den svenska kommunala musik- och kulturskolan är att rekrytera utbildad personal. Det finns också ett stort behov att förstärka kompetensen så att kulturskolans verksamhet kan breddas och utvecklas till en mer likvärdig kulturskola.

Regeringen satsar därför ett antal miljoner årligen, med start i år, på nya utbildningsplatser med särskild relevans för kulturskolan. Satsningen kallas Kulturskoleklivet. Göteborgs universitet är ett av sex lärosäten som är med.

Tack alla som var med på Kompetensdialogen den 31 oktober

Ett stort tack till alla som deltog i Kompetensdialogen den 31 oktober. Vi fick in massor av bra tankar och förslag. Så snart den är klar kommer vi att publicera en sammanställning här på hemsidan. Om du vill att vi skickar dig ett mejl då får du gärna höra av dig till pia.ahnlund@gu.se.

Läs mer om kompetensdialogen den 31 oktober

Deltagare på Kompetensdialog om nya utbildningen till kulturskolepedagog. Foto: Natalie Greppi/Göteborgs universitet.

Sidansvarig: Konstnärliga fakultetskansliet|Sidan uppdaterades: 2019-01-16
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?