Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Kulturskolepedagog 90 hp

Ta chansen att utvecklas som konstnär i mötet med barn och unga och möjligheten att ge vidare det du är intresserad av till andra! Nu finns en ny utbildning särskilt för dig som är aktiv inom en konstform och som vill börja arbeta inom kulturskolan.

Kunniga pedagoger är efterfrågade på många av landets kulturskolor. De behöver både nyanställa och vidareutbilda medarbetare för att klara sitt nya, viktiga uppdrag; att bredda och utveckla verksamheten så att fler barn och unga får tillgång till en likvärdig kulturskola.

Den här utbildningen vänder sig till dig som redan har den konstnärliga kompetensen och som vill bygga på med den pedagogiska kunskap som behövs för kulturskolans verksamhet.

Utbildningen är ett paket av fristående kurser på totalt 90 högskolepoäng (hp), vilket motsvarar tre terminers helfartsstudier. Undervisningen sker till största delen på distans, med ett fåtal träffar per termin på Göteborgs universietet.

Ansökan till vårens kurser öppnar 15 september och sista dag att söka är den 15 oktober.

Ansökningsprover lämnas senast den 22 oktober.

Utbildningen ges i fem olika inriktningar. Våren 2020 kan du läsa inriktningarna: 

 • Bild och Form
 • Film och Foto
 • Musik

Hösten 2020 startar inriktningarna:

 • Scenkonst med inriktning teater
 • Dans

Du kan läsa på helfart, halvfart eller plocka enstaka kurser. Det går bra att börja med termin 2. Du behöver inte ha läst termin 1 för att hänga med i kurserna på termin 2.

Läsa hela paketet eller delar - så funkar det

Hela utbildningen omfattar 90 högskolepoäng, motsvarande tre terminers helfartsstudier. Du kan läsa på helfart, halvfart eller välja enstaka kurser så som det passar dig bäst. Det går bra att börja med termin 2, du behöver inte ha läst termin 1 för att hänga med i kurserna på termin 2.

Läsa på helfart - 30 hp

Du som vill läsa på helfart ska söka Kulturskolepedagog termin 2 med någon av inriktningarna Bild och form, Film och foto eller Musik. Läs mer och ansök:

KSB21 Kulturskolepedagog termin 2 - Bild och form

KSF21 Kulturskolepedagog termin 2 - Film och foto

KSM21 Kulturskolepedagog termin 2 - Musik

Iriktningarna Scenkonst med inriktning teater, samt Dans startar  hösten 2020.

Läsa på halvfart - 15 hp

Du som vill läsa på halvfart kan söka kursen Kulturskolepedagog didaktik och praktik 2, tvärkonstnärlig samverkan. Den är gemensam för utbildningens samtilga inriktningar. Du kan också söka om du har kompetens inom något annat konstnärligt uttryck som är relevant för kulturskolan, till exempel Berättande, Författarskap eller Litterär gestaltning. Läs mer och ansök:

KST72 Kulturskolepedagog didaktik och praktik 2 - tvärkonstnärlig samverkan

Läsa enstaka kurser - från 7,5 hp

Du som vill läsa enstaka kurser kan söka en eller flera av kurserna som ingår i kurspaketet. De är på 7,5 hp vardera (motsvarande kvartsfart) och de går parallellt under hela terminen. Läs mer och ansök:

Kulturskolans didaktik 2 med någon av inriktningarna
KSDI11 inriktning Bild och form
KSDI41
inriktning Film och foto eller
KSDI51 inriktning Musik

KSDI72 Kulturskolans didaktik 3, tvärkonstnärlig samverkan i projektform

KSPE20 Kulturskolans pedagogik 2, specialpedagogik och social inkludering

Det går inte att läsa flera inriktningnar samtidigt - då krockar undervisningen. Det går inte heller att läsa endast praktikkursen. 

Förtur till kurser om du tidigare läst Kulturskolepedagog

Förtur ges till sökande som har påbörjat en utbildning i kulturskolepedagogik vid Göteborgs universitet. Du behöver ansöka och lämna in arbetsprover igen, men det går bra att återanvända samma prover som du hade när du blev antagen första gången.

Särskilt för dig som redan är duktig på en konstform

Utbildningen riktar sig särskilt till dig som:

 • arbetar i kulturskolan och behöver fortbildning
 • har en konstnärlig utbildning, eller är verksam som konstnär och som vill börja jobba inom kulturskolan
 • är verksam inom nya konstnärliga uttryck, konstformer som inte sedan tidigare finns på kulturskolan
 • är student på en konstnärlig utbildning och vill bygga på med en utbildning till kulturskolepedagog.

Behörighet

För kursen KSPE20 Kulturskolans pedagogik 2 krävs endast grundläggande högskolebehörighet.

För de andra kurserna i paketet behöver du utöver grundläggande högskolebehörighet även ha konstnärlig kompetens motsvarande 90 högskolepoäng exempelvis inom bild, dans, teater och drama, film, foto, ljudproduktion, musik, poesi eller slöjd.

Om du inte har akademiska poäng men har uppnått motsvarande kunskap på annat sätt, till exempel genom att arbeta inom en konstform, kan du bli behörig genom så kallad reell kompetens. Då får du styrka din behörighet på annat sätt, bland annat genom det arbetsprov du skickar in.

Glöm inte att du själv måste begära att få din kompetens prövad i samband med att du ansöker, annars riskerar du att din ansökan stryks på grund av att du saknar behörighet.

Mer info om hur du gör hittar du på universitetets hemsida.

Blankett för att begära prövning av reell kompetens på antagning.se

Arbetsprover

Om du endast söker kursen KSPE20 Kulturskolans pedagogik 2 krävs inga arbetsprover. 

Om du söker någon av de andra kurserna i paketet måste du lämna in ett arbetsprov som visar din konstnärliga kompetens. Vi vill också ha en personlig motivering till varför du vill gå kursen och ett CV.

Tidigare pedagogisk erfarenhet är meriterande. Bifoga arbetsgivarintyg för att styrka.

Göteborgs unviersitet använder sig av en extern tjänst SlideRoom för hantering av arbetsprover. Titta in på SlideRoom.

Skicka in arbetsproven i god tid. Det kan ta lång tid att ladda upp filer i SlideRoom så det är mycket viktigt att du börjar ladda upp i god tid innan stängning. SlideRoom stänger vid midnatt sista inlämningsdag och därefter går det inte att skicka in. Det går inte att komplettera i efterhand om du inte hinner skicka in innan midnatt.

Mer information om arbetsprover

Utbildningens innehåll

Att vara pedagog i kulturskolans skiljer sig från att vara lärare i skolan. Kulturskolan har ett annat uppdrag och andra förutsättningar. Kulturskolan står också inför nya utmaningar: att bli mer inkluderande, möta nya målgrupper och ge barn över hela landet tillgång till en likvärdig kulturskola.

Den här utbildningen utgår från kulturskolans särskilda uppdrag, där barn och unga frivilligt deltar i lärande på sin fritid. Du kommer att få verktyg för undervisning i grupp, med utveckling och progression för deltagare i olika åldrar. Vi ställer relevant pedagogisk forskning i relation till den praktiska verksamhet som är specifik för kulturskolan.

Du kommer att få utveckla din förmåga att utifrån ett demokratiskt och inkluderande förhållningssätt, och med utgångspunkt i kulturskolans nya nationella uppdrag erbjuda barn och unga undervisning av hög kvalitet i kulturella och konstnärliga uttryckssätt med utgångspunkt i vars och ens särskilda förutsättningar.

Läs mer om utbildningens innehåll  under respektive kurs i universietets kurskatalog.

Välkommen att plugga på Göteborgs universitet

Som student hos oss kommer du att höra till Konstnärliga fakulteten - som är Skandinaviens största, med en unik bredd av konstnärliga ämnen.

Vi är stolta att kunna utbilda kulturskolepedagoger i hela fem olika konstnärliga inriktningar - och dessutom tvärkonstärlig samverkan mellan dessa. Vi vet att barn och unga önskar sig fler konstformer i kulturskolan, vi vet också att ett breddat utbud gör kulturskolan mer inkluderande.

På Göteborgs universitet finns också den pedagogiska kompetensen. Tre av universitetets fakulteter samarbetar för att du under utbildningen ska få den särskilda kompetens som krävs i kulturskolan:

 • Konstnärliga fakulteten, som har utbildning och forskning i skolämnena bild, dans, teater och drama, musik och slöjd, inklusive ämnesdidaktik
 • Humanistiska fakulteten, som har utbildning och forskning i barn- och ungdomskultur
 • Utbildningsvetenskapliga fakulteten, som har utbildning och forskning i pedagogik.

Vi samarbetar också med företrädare för kulturskolan och med Västra Götalandsregionen.

Mer om hur det är att vara student på Göteborgs universitet.

Kontaktinformation

Lena Collin, studievägledare

Besöksadress:
Kristinelundsgatan 6-8

Telefon:
031 786 11 07

Om utbildningens innehåll

Camilla Sarner,
samordnare för utbildningen Kulturskolepedagog 90 hp
Telefon: 031-786 4724

Sidansvarig: Konstnärliga fakultetskansliet|Sidan uppdaterades: 2019-10-28
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?