Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Carina Borgström Källén

"När genus står på spel?" - en studie av tonåringars musikaliska handlingar sett ur ett genusperspektiv


Min studie fokuserar på hur konstruktion av genus kommer till uttryck i musikalisk handling samt på relationen mellan genus och elevers musikaliska handlingsutrymme, i musikklasser och på estetiska program.

Centrala frågeställningar rör det eventuella sambandet mellan genus, musikaliskt handlingsutrymme och lärande, det vill säga på vilket sätt konstruktion av genus inverkar på elevens möjlighet till musikaliskt lärande och konstnärligt uttryck.
Vilka feminina respektive maskulina positioneringar är möjliga att inta för elever i musikundervisningen på estetprogram och i musikklasser? Vilka konsekvenser får dessa positioneringar för det musikaliska lärandet? Riskerar estetprogrammets rika variation, vad gäller kursutbud och undervisningsinnehåll, att skapa och/eller befästa en könsdifferentiering i musikelevers lärande?

Data till studien, som har en etnografisk ansats, samlades in under läsåret 09/10 genom deltagande observationer. Tio ensemblegrupper med elever antingen från musikklass i grundskolan eller från gymnasieskola med estetiskt program följdes under såväl vanliga ensemblelektioner som under konserter och redovisningar. Med några av grupperna gjordes sedan uppföljande intervjuer. I dataproduktionen ingår även dokumentation som noter, inspelningar och grupplistor. Ensemblegrupperna är valda så att de ska representera ett så brett spektrum av genrer som möjligt då jag ville studera en eventuell koppling mellan hur elever konstruerar genus och vilken genre de spelar.

Preliminära resultat visar att konstruktion av genus i förberedande musikutbildningar i allra högsta grad påverkar elevernas musikaliska handlingar och därmed kanske också vilka musikaliska kunskaper de tar med sig efter avslutad utbildning. Jag menar att detta resultat visar på vikten av vidare forskning inom detta område.

Kontakt:
carina.borgstrom.kallen@hsm.gu.se

Sidansvarig: Anna Frisk|Sidan uppdaterades: 2011-01-27
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?