Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Doktorandkurser 2007

Forskarutbildningskurs i hermeneutik

Kursen i hermeneutik är en obligatorisk kurs inom digital gestaltning, men också valbar för doktorander inom andra ämnen i den konstnärliga fakultetens forskarutbildning. Den kan läsas som en 5 eller 10 poängskurs ("gamla poäng") beroende på hur djupt man vill gå. Skillnaden ligger i omfattningen och kvaliteten på det avslutande tentamensarbetet. Det ges fem föreläsningstillfällen och för den som vill göra en tio poängs tentamen ges också viss handledningshjälp.

Hermeneutik handlar om tolkning och förståelse och har sina rötter i både historicism och fenomenologi. Det finns ingen full enighet om hermeneutikens uppgift och utgångspunkter men gott om kreativa förslag. Kursen kommer att presentera och diskutera så skilda tänkare och tolkare som Schleiermacher, Heidegger, Gadamer, Merleau-Ponty och Ricoeur. Begreppsligt kommer huvudvikten att ligga vid dialog, förståelsehorisont, kroppslighet/perception och metafor. En viktig poäng i kursen är att all kommunikation – vetenskaplig, konstnärlig, vardaglig – involverar tolkning och förståelse. Hermeneutiken begränsar sig därför inte till tolkning av skriftligt material utan strävar i den meningen mot universalitet. Kursens mål är att doktoranden ska utveckla vägar för en förstående självreflektion och för en involverad praxis att tolka olika former av kommunikation.

Kurslitteratur:
Hans Georg Gadamer "Truth and Method" (finns också i en förkortad svensk version "Sanning och metod")

Maurice Merleau-Ponty "Phenomenology of Perception"

Paul Ricoeur "The Rule of Metaphor"

Kursledare är Sven Andersson, docent i vetenskapsteori och ämnesföreträdare för digital gestaltning.

Academic Writing

Kursen riktar sig främst till er som har hållit på ett tag och är inne i er skrivprocess. Ni arbetar med ert eget material, t ex del av avhandlingstext, eller någon speciell artikel. Kursen kommer att pågå under hela våren 2007, och ni träffas totalt 6 gånger, 4 timmar varje gång, var tredje vecka. Lärare: Christine Räisänen, Chalmers

Sidansvarig: Anna Frisk|Sidan uppdaterades: 2015-09-29
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?