Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Doktorandkurser 2006

Contemporary Conditions for Artistic Practice ­ Invention/Memory/Politics

Kursen är en fakultetsgemensam doktorandkurs som ingår i ett samarbete mellan Konstnärliga fakulteten och Göteborgs Konstmuseum kring utställningen UNDERCURRENTS06 som äger rum på Göteborgs konstmuseum mellan den 4 november 2006 och den 8 Januari 2007.

Kursen ges under 7 lördagar under hösten med start lördagen den 28 oktober kl 15.

Kursen är organiserad kring 5 föreläsningar med inbjudna föreläsare från Sverige/England/Frankrike/USA.

Tanken är att fördjupa förståelsen för samtida villkor för konstnärlig verksamhet. Både utställningen UNDERCURRENTS06, den utställande institutionen och diskussion med de inbjudna gästerna i seminarieform är "råmaterial" som kursen använder sig av. Detta material samt litteraturläsning ligger till grund för kursarbeten i form av konstnärliga projektskisser.

Mer utförlig information om kursens innehåll, upplägg, inbjudna gäster med mera, kommer att ges av Dariush Moaven Doust, som håller i kursen. E-post: idedm@idehist.gu.se.

Doktorandkurs i Digital Gestaltning 5-10 p  

Semiosis – hur språk skapas, vidmakthålles och sprids inom ramen för en kulturell praktik (kursen öppen för alla doktorander inom konstnärliga fakulteten)

Olika kulturella praktiker har språkliga karakteristika som är unika för just dem. Varje vetenskap har sin teoretiska begreppsvärld; varje konstform har sitt speciella visuella och/eller auditiva språk. I denna kurs ställs frågan hur dessa skillnader kan förstås och analyseras, såväl med avseende på språkens produktionsvillkor som på hur de kan analyseras när de redan skapats. Kursens mål är att doktoranden ska börja kunna självständigt analysera främmande språk- och kulturformer med hjälp av semiotiska begrepp.

Kursen består av sex föreläsningstillfällen. Tentamen sker i form av en essay över någon/några av de centrala frågeställningar kursen berör. Det är lämpligt att valet av tema kopplas till doktorandens avhandlingsprojekt. Omfattningen av tentamen är valbar 5-10 poäng efter samråd med kursledaren.

Kurslitteraturen består av två huvudböcker:
Cultural Semiosis
Ed. H. J. Silverman
Routledge New York/London 1998

A Theory of Semiotics
Umberto Eco
Indiana University Press Bloomington 1976

Utöver dessa kommer kortare utdrag ur andra verk att delas ut vid föreläsningarna.

Schema
Alla föreläsningar ges på tisdagar kl 13-15.
Datum: 24/10, 31/10, 7/11, 14/11, 21/11 samt 28/11.

Plats: Varannan gång på ITU (Cobol på plan 2 i Patriciahuset) och varannan gång på Valand (Digital Gestaltning-rummet vid Galleri Rotor). Första tillfället är på ITU.

Poetik 5p

Doktorandkurs i poetik (5p) för forskarstuderande i samarbete med avdelningen för Litterär gestaltnings lärare och studenter.
Kursens namn:
"Behövs poetik? Finns det regler? Är essäer konst?"
Kursledare och examinator: professor Gunnar D Hansson, litterär gestaltning

Course in poetics (5 credits) for doctoral students in cooperation with the department for Literary Composition, Poetry and Prose at Valand Art School.
Name of the course:
Are poetics needed? Do rules exist? Essays as artistic expression.
Teacher and Course examiner: Professor Gunnar D Hansson, Literary Composition, Poetry and Prose.

Sidansvarig: Anna Frisk|Sidan uppdaterades: 2012-05-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?