Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Konstnärliga utbildningar

Studenter från Konstnärliga fakulteten, foto Johan Wingborg/GUUndervisning på Högskolan för scen och musik, Konstnärliga fakulteten. Foto: Johan Wingborg.

Sök en konstnärlig utbildning

Här kan du läsa mer om och söka bland de kurser som ges på Göteborgs universitet. Hitta de konstnärliga utbildningarna genom menyn "Ämnen i bokstavsordning" eller genom att filtrera bland ämnesområdena i högermenyn.

Störst i Skandinavien på konstnärliga utbildningar

Göteborgs universitet har en unik bredd av konstnärliga utbildningar på såväl grundnivå som avancerad nivå och forskarutbildning. På Konstnärliga fakulteten utbildas årligen närmare 1500 studenter. Det är de tre institutionerna Akademin Valand, Högskolan för design och konsthantverk, HDK, och Högskolan för scen och musik, HSM som tillsammans bildar Konstnärliga fakulteten. Läs mer om utbildningarna på respektive institutions hemsida nedan.

Vi samarbetar också med Utbildningsvetenskapliga fakulteten om lärarutbildning i estetiska ämnen och slöjd, samt forskning om pedagogik och konstnärliga ämnen.

Kulturskoleklivet - utbilda dig till kulturskolepedagog

Hösten 2019 startar ett nytt utbildningspaket om totalt 90 högskolepoäng som särskilt riktar sig till dig som vill bli, eller redan är pedagog i kulturskolan. Ansökan öppnar den 15 mars, läs mer på vår sida Kulturskoleklivet.

Akademin Valand

Utbildningar inom Fotografi, film, fri konst och litterär gestaltning. Mer om utbildningar på Akademin Valand.

Högskolan för design och konsthantverk, HDK

Design, formgivning och konsthantverk inom keramik, smyckekonst, textil och textilkonst, metall, trä. Till HDK hör även Campus Steneby i Dals Långed. Mer om utbildningar på HDK.

Högskolan för scen och musik, HSM

Musik inom många olika genrer, komposition, dans, teater, musikal, performance, opera, teater och skådespeleri. Mer om utbildningar på HSM.

Grundnivå, avancerad nivå och forskarnivå

Alla kurser, program och examina ges på antingen grundnivå eller avancerad nivå. På grundnivån finns högskoleexamen och kandidatexamen. På avancerad nivå finns magisterexamen och masterexamen.

Utbildning på grundnivå innebär att det inte finns krav på att du ska ha läst på universitet/högskola tidigare. På avancerad nivå behöver du däremot ha en kandidatexamen eller motsvarande kunskaper (till exempel genom arbetslivserfarenhet, prövas individuellt).

  • Kandidatprogram - grundnivå - är 180 hp (motsvarande tre års heltidsstudier).
  • Magisterprogram - avancerad nivå - är 60 hp (motsvarande ett års heltidsstudier). 
  • Masterprogrammen -avancerad nivå - är 120 hp (motsvarande två års heltidsstudier).


Du kan också läsa så kallade fristående kurser. Kurserna varierar i längd från några veckor till en hel termin. Det finns kurser både på grundnivå och avancerad nivå.

Fakultetens institutioner har även utbildning på forskarnivå, läs mer om den här.

Sidansvarig: Konstnärliga fakultetskansliet|Sidan uppdaterades: 2019-01-07
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?