Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

SKOTTEN PÅ VASAPLATSEN på Filmhögskolans hemsida

Nyhet: 2011-03-17

Nu på Filmhögskolans hemsida:
Filmen SKOTTEN PÅ VASAPLATSEN – Sex kriterier kring BILDEN i det digitala årtusendet


Filmen är det första större konstnärliga forskningsarbetet som genomförts i Sverige inom ämnet filmisk gestaltning. Arbetet behandlar bildens berättelse och verklighetens problematik och utgår från Filmhögskolans professor Göran du Rées egen konstnärliga erfarenhet som filmskapare.

Forskningen fokuserar på händelserna på Vasaplatsen under EU-toppmötet 2001 då polis öppnade eld mot demonstranter och hur åklagarens ”bevisfilm” kom att användas i rättegången mot den skottskadade Hannes Westberg.

Göran du Rées blev som sakkunnig kontaktad av SVT:s Uppdrag granskning och såg då för första gången åklagarens utsaga. Det var en ovanligt lång och tydligt dramatiserad partsinlaga. Alla som sysslar med bild vet att ”sanningen” alltid är en fråga om urval. Varje kamerainställning och varje klipp är ett tydligt val och ett ställningstagande. Och våra val står alltid i förhållande till vår vilja, avsikt och vad vi vill påstå.

Forskningsarbetet har bland annat resulterat i att Rikspolisstyrelsen idag använder de riktlinjer som Göran du Rées formulerat kring hur BILDEN kan användas i rättsprocesser. Men frågorna är lika aktuella för hela medieindustrin och måste ständigt ställas: Kan vi lita på det vi ser? Vilken är avsikten? Är bilderna dokumentära eller fiktion? Var, när och hur är de tagna?

SKOTTEN PÅ VASAPLATSEN hade sin urpremiär vid Lilla Filmfestivalen i Båstad i augusti 2010 och Göran du Rées belönades med ”Guldpäran” för enastående insats i svensk film.

Göran du Rées har nominerats av Göteborgs Universitet till Ångpanneföreningens forskningsstiftelses pris för framstående insatser inom kunskapsspridning 2011.

I Göteborgs Universitets tidskrift om konstnärlig forskning, Art Monitor No 9/2010, redovisades SKOTTEN PÅ VASAPLATSEN, där filmen bifogades som dvd.

Filmen är textad på engelska.

http://www.film.gu.se/Forskning/Forskningsprojekt/the-gunshots-at-vasaplatsen---skotten-pa-vasaplatsen/


SKOTTEN PÅ VASAPLATSEN är 105 minuter lång och finansierad med bidrag från Vetenskapsrådet, som forskningsprojektet ”Dokumentärens poetik”, ett av fyra delprojekt inom det övergripande tvärkonstnärliga projektet ”Passionen för det reala – om dokumentarismen och konsten”, Filmhögskolan, Konstnärsnämnden, Framtidens Kultur samt Nämnden för konstnärligt utvecklingsarbete (NKU) inom Konstnärliga fakulteten vid Göteborgs Universitet.
 

AV: Lena Lind Brynstedt

Regler för registrering av forskning och konstnärliga verk

Regler för registrering av forskning och konstnärliga verk i GU databaser. 

 

 

Sidansvarig: Konstnärliga fakultetskansliet|Sidan uppdaterades: 2013-06-24
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?