Tillfälliga lokaler

Högskolan för scen och musik planerar att renovera delar av Artisten och att, tillsammans med vår systerinstitution HDK-Valand, bygga ett nytt hus som ska rymma hela den konstnärliga fakulteten. Om ledningen beslutar att genomföra projektet kommer vi att tillfälligt behöva flytta ut vår verksamhet från och med sommaren 2021. Beslut kommer i september 2019, efter att förstudien är klar.

Det finns ett behov av att renovera och bygga om delar av Artisten (som invigdes 1992), så att lokalerna passar för vår verksamhet idag. Bra lokaler är viktigt för att vi ska kunna erbjuda utbildning av hög kvalitet.

Vi planerar också för att bygga ut och bygga om huset så att det kan rymma hela konstnärliga fakulteten från år 2025. Genom att samla HDK-Valand och Högskolan för scen och musik i samma hus kommer vi bättre kunna ta vara på fördelarna med vår ämnesbredd, och stärka möjligheten för studenter och medarbetare att ta del av all vår kompetens, idéer och resurser.

Tillfälliga lokaler för Högskolan för scen och musik

Om ledningen beslutar att genomföra planerna kommer Högskolan för scen och musik att behöva flytta ut hela eller delar av verksamheten, från och med sommaren 2021. Det är viktigt att de tillfälliga lokalerna blir ändamålsenliga så att kvaliteten på vår utbildning och forskning kan bibehållas och en god arbetsmiljö för studenter och anställda kan säkerställas.

Projektet "Förstudie tillfälliga lokaler Högskolan för scen och musik" har i uppdrag att ta fram förslag på lämpliga lokaler och hur en flytt kan genomföras. Förstudien startade i november 2018 och lämnade sitt förslag i maj 2019.

Tidigast i september 2019 kommer besked om renoveringen ska genomföras. Tidigast i januari 2021 kommer besked om det nya huset ska byggas.

Rapport från förstudien för tillfälliga lokaler

Rapporten visar en ögonblicksbild av hur hyresmarknaden ser ut idag och ger exempel på hur en lösning skulle kunna se ut.

Rapport: Förstudie tillfälliga lokaler för HSM (2019-05-15)

Bilaga 1: Lokalförteckning

Bilaga 2: Undersökta lokaler
Inobi har undersökt över 140 lokaler och publika scener i Göteborgsområdet och kartlagt vilka av dessa skulle kunna fungera för vår verksamhet under perioden 2021–2025. I fall att du undrar om en viss lokal/scen har varit med i undersökningen kan du höra av dig till styrgruppen.

Bilaga 3: Inplaceringsskissen

Bilaga 4: Skisser anpassningskostnader

Bilaga 5: Kostnadsuppskattningar
Listning av ungefärliga hyreskostnader och uppskattade kostnader för anpassningar för lokalerna som i nuläget hade kunnat fungera som tillfälliga lokaler för Högskolan för scen och musik. Om dekanen tar beslutet att gå vidare med byggprocessen inleds förhandlingar med hyresvärdar. Därför har vi valt att inte lägga ut denna information.

Bilaga 6: Akustisk undersökning

Bilaga 7: Utrustning

Hur kommer det att påverka mig som medarbetare eller student?

Ombyggnaden – om den beslutas – kommer att påverka medarbetarna och studenterna på olika sätt. På sidan frågor och svar kan du hitta mer information. Om du har fler frågor eller synpunkter får du gärna skicka dem till kommunikation@hsm.gu.se. Vi anonymiserar alla frågor och lägger ut svaren på den här sidan så snart som möjligt.
Frågor och svar "Tillfälliga lokaler för Högskolan för scen och musik"

Vi ordnar också särskilda informationsmöten för studenter och uppdaterar medarbetarna om projektet vid personalmöten. Aktuell information om dessa möten finns med i nyhetsbreven till studenter och anställda.

Kontakt och mer information

Styrgruppen för projektet "Tillfälliga lokaler Högskolan för scen och musik":

• Anna Walske, biträdande fastighetsstrateg Göteborgs universitet
  • Mark Wennerström, kanslichef Konstnärliga fakulteten
  • Petra Frank, prefekt Högskolan för scen och musik

Projektgruppen består av Kjell Thorbjörnson, intendent, Mats Kihlström, utbildningshandläggare, Erik Jonasson, universitetsadjunkt och Fanny Sernhede, projektledare och arkitekt från Inobi. Studentkåren är också representerad.

För dig som har frågor och synpunkter.

Kontaktpersoner i projektgruppen

Sidansvarig: Pia Ahnlund|Sidan uppdaterades: 2019-05-20