Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Om Konstnärliga fakulteten

Konstnärliga fakulteten vid Göteborgs universitet är Skandinaviens största konstnärliga fakultet med en internationellt sett unik kombination och bredd av utbildningar och forskning inom samtidens viktigaste konstnärliga uttrycksformer.

Fakulteten har ungefär 1400 helårsstudenter, 40 doktorander och 380 medarbetare. Inom fakulteten bedrivs en stor del av lärarutbildningen i ämnena bild, slöjd, musik, dans och teater.

Våra två institutioner och deras ämnen

HDK-Valand - Högskolan för konst och design
Utbildning och forskning inom design, film, foto, fri konst, konsthantverk och litterär gestaltning. Vi utbildar också lärare inom bild och slöjd.

HDK-Valand finns i Göteborg samt vid Steneby i Dals Långed.

HDK-Valand bildades 1 janauri 2020, genom att Akademin Valand och HDK - Högskolan för design och konsthantverk, gick samman.

Högskolan för scen och musik
Musik inom många olika genrer, komposition, dans, teater, musikal, performance, opera, teater och skådespeleri.

Campus Steneby

HDK-Valand har även utbildningar i konsthantverk, design och formgivning inom metall, trä, textill på Campus Steneby, som ligger i Dals Långed.

Tvärvetenskapliga forskningscentrum

Konstnärliga fakulteten ingår i flera tvärvetenskapliga forskningscentrum, i samarbete med andra fakulteter på Göteborgs universitet.

Konstnärliga fakulteten förändras - Konst 2025

Konstnärliga fakultetens vision Konst 2025 är att samla hela verksamheten i tanke, rum och handling för att bättre kunna ta vara på fördelarna med vår ämnesbredd, och stärka möjligheten för studenter och medarbetare att ta del av all vår kompetens, idéer och resurser.

En viktig del av planerna är att bygga ut och bygga om det hus som idag rymmer Högskolan för scen och musik, så att det kan rymma hela konstnärliga fakulteten från år 2026.

Ett steg i processen var att HDK och Akademin Valand i januari 2020 gick samman och bildade en ny institution: HDK-Valand - Högskolan för konst och design.

Läs mer om Konst 2025 och fakultetens nya hus.

Vad är en fakultet?

Fakulteterna är en del av universitetens organisation. På Göteborgs universitet finns det åtta fakulteter, de består i sin tur av ett antal institutioner. Chefen för en fakultet kallas dekan.

Sidansvarig: Konstnärliga fakultetskansliet|Sidan uppdaterades: 2020-01-07
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://konst.gu.se/fakulteten/
Utskriftsdatum: 2020-07-03