Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Om Konstnärliga fakulteten

Konstnärliga fakulteten vid Göteborgs universitet är Skandinaviens största konstnärliga fakultet med en internationellt sett unik kombination och bredd av utbildningar och forskning inom samtidens viktigaste konstnärliga uttrycksformer.

Fakulteten omfattar idag de tre institutionerna Högskolan för scen och musik, Akademin Valand och Högskolan för design och konsthantverk (HDK), med Campus Steneby i Dals Långed.
Fakulteten har ungefär 1400 helårsstudenter, 40 doktorander och 380 medarbetare. Inom fakulteten bedrivs en stor del av lärarutbildningen i ämnena bild, slöjd, musik, dans och teater.

Våra tre institutioner och deras ämnen

Den 1 januari 2020 kommer Akademin Valand och HDK att gå samman och bilda en helt ny institution för konst och design; HDK-Valand.

Akademin Valand
Film, fotografi, fri konst och litterär gestaltning.

HDK - Högskolan för design och konsthantverk
Design och konsthantverk inom keramik, smyckekonst, textilkonst.

Högskolan för scen och musik
Musik inom många olika genrer, komposition, dans, teater, musikal, performance, opera, teater och skådespeleri.

Campus Steneby

HDK har även utbildningar i konsthantverk, design och formgivning inom metall, trä, textill på Campus Steneby, som ligger i Dals Långed.

Tvärvetenskapliga forskningscentrum

Konstnärliga fakulteten ingår i flera tvärvetenskapliga forskningscentrum, i samarbete med andra fakulteter på Göteborgs universitet.

Konstnärliga fakulteten förändras - Konst 2025

Konstnärliga fakulteten kommer inom de närmaste åren, fram till 2025, att förändras och omorganiseras. Vi planerar samla större delen av vår verksamhet i ett gemensamt campus, med alla konstarter under samma tak.

Vi vill erbjuda en unik miljö där studenter, forskare och lärare inom de olika konstformerna samarbetar och drar nytta av kompetens, resurser och idéer från hela fakulteten. Vår verksamhet vid Campus Steneby kommer att utvecklas till en resurs för hela fakulteten.

Ett första steg i den utvecklingen är att HDK och Akademin Valand går samman och bildar en ny institution i januari 2020.

Vad är en fakultet?

Fakulteterna är en del av universitetens organisation. På Göteborgs universitet finns det åtta fakulteter, de består i sin tur av ett antal institutioner. Chefen för en fakultet kallas dekan.

Sidansvarig: Konstnärliga fakultetskansliet|Sidan uppdaterades: 2019-08-20
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?