Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Rostockseminariet

10/2013

2007 startade Göteborgs universitets konstnärliga fakultet tidskriften ArtMonitor för att publicera, diskutera och fördjupa den nystartade konstnärliga forskningen. Redan 2004 hade ett tvärkonstnärligt forskarkluster skapats vid fakulteten under ledning av professor Mika Hannula. Det upplöstes 2011. Utöver doktorander från dåvarande Valand och HFF, som hade Hannula som huvudhandledare, deltog också konstnärliga doktorander från digital gestaltning och HDK. I detta sista nummer av ArtMonitor samlas erfarenheter från denna första forskningsperiod. Den konstnärliga forskningen behöver doktorandernas, praktikernas perspektiv som komplement till administratörernas mer anonyma epistlar.
Urvalet av författare till denna antologi fick avgöras av en objektiv slump av den nyckfulla, isländska vulkanen Eyjafjallajökull. Under en grupp doktoranders besök hos Mika Hannula i Berlin i april 2010 aktiverades den isländska vulkanen och sköt upp mikroskopiska glaspartiklar till troposfärens övre regioner. Allt flyg över Europa ställdes in och doktoranderna bokade plats på en färja mellan Rostock och Trelleborg. För att fördriva tiden improviserades ett seminarium om konstnärlig forskning. Frågorna som ställdes var: Hur kom det sig att du sökte en doktorandtjänst? Vad trodde du att forskningen skulle innebära? Blev det som du trodde? Vad blev/blir resultatet? Ett par år senare har
deltagarna fått i uppdrag att skriva en essä med utgångspunkt i dessa frågor. Sedan har essäerna diskuterats tillsammans med särskilt inbjudna gäster. Och numret avslutas med ett par essäer som belyser bidragen genom att diskutera den konstnärliga forskningens praktik och teori.

Medverkande i detta finalnummer av ArtMonitor: Magnus Bärtås, Tina Carlsson, Marcia Sá Cavalcante Schuback, Marta Edling, Andreas Gedin, Ylva Gislén, Mika Hannula, Helga Krook, Elisabet Yanagisawa Avén, Johan Öberg och Niclas Östlind.

Ladda ner hela numret här (eller enskilda artiklar nedan):

Rostockseminariet

Innehåll

Inledning - I skuggan av en nyckfull vulkan
Andreas Gedin
Fulltext

Magnus Bärtås
Verkberättelse som pilgrimage 
Samtal 
Fulltext

Elisabet Yanagisawa Avén
Att röra sig över, under och på en yta 
Samtal 
Fulltext

Niclas Östlind
Blommorna hade slagit ut och jag var missnöjd med sakernas tillstånd 
Samtal 
Fulltext

Tina Carlsson
Förflyttning via mikroessäer 05092006–28112011 
Samtal 
Fulltext

Andreas Gedin
Rörelse i tangentlinjens riktning 
Samtal
Fulltext

What did I do When I did What I did?
– Kluster Work Revisited

Mika Hannula
Fulltext

Parangolé – Vaghetens poetik 
Marcia Sá Cavalcante Schuback
Fulltext

Efterord - En tidskrift kan dölja en annan
Johan Öberg
Fulltext 

Sidansvarig: Pia Ahnlund|Sidan uppdaterades: 2016-03-30
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?