Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

A Field of Possibilities

Författare:

Per Anders Nilsson

Titel:

A Field of Possibilities - Designing
and Playing Digital Musical Instruments

Avhandling i musikalisk gestaltning, 2011.

 

 
Innehåll

Avhandlingen behandlar ett antal digitala musikinstrument speciellt utvecklade för ensembleimprovisation. Utgångspunkten är att skapa en samling instrument som vart och ett realiserar en musikalisk idé. Per Anders Nilssons forskning undersöker relationer mellan aktiviteter i design time och play time. Design time handlar om föreställningar, representation och artikulation av idéer och kunskap utanför tiden, medan play time är kroppslig kunskap, aktivitet och interaktion i realtid. Estetik är viktigt i detta arbete; i design time vägleds designprocessen av personliga estetiska värden, medan i play time är utgångspunkten att betrakta musikalisk improvisation som ett spel och/eller sport.

En hypotes innebär att estetiska val gjorda under designprocessen av de digitala musikinstrumenten har en tydlig inverkan på interaktion och musikaliskt resultat vid improvisation. Givet att designer och utövare är identiska kan en dubbel influens iakttagas; i direkt interaktion, och indirekt genom instrumentens egenskaper. Varje instrument är i sig självt ett fält av möjligheter, och varje framförande aktualiserar dessa möjligheter, men är också endast komplementärt i förhållande till oändligt många tänkbara framföranden med detta instrument.

Detta är avhandling nr 30 i ArtMonitor-serien.

ISBN: 978-91-978477-8-0

Språk

Avhandlingen är på engelska.

Beställning av avhandling

Här hittar du information om hur du kan köpa exemplar av avhandlingen

Avhandlingen finns elektroniskt publicerad

Avhandlingen finns även publicerad i GUPEA (Göteborgs universitets publikationer - Elektroniskt Arkiv). Hämta hem avhandlingen

Sidansvarig: Pia Ahnlund|Sidan uppdaterades: 2016-05-25
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?