Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

For every words has its own shadow: Sunset, Notes From Underground, Waves

Författare:

Lisa Tan

Titel: 

For every words has its own shadow: Sunset, Notes From Underground, Waves

Avhandling i fri konst, Akademin Valand 2015

Artist's book:

Sunsets, Notes From Underground, Waves

Innehåll

Det här doktorandprojektet genomsyras av frågor om det liminala: Hur kan en erfarenhet av det liminala existera som ett konstverk? Vilka ting och erfarenheter kan orientera oss mot affekt och blivande? Lisa Tan knyter dessa problem till det synligörande av blivande som återfinns i Clarice Lispectors författarskap. Tillsammans med Maurice Blanchot och hans diskurs kring förlust och utsidan (analoga med blivande) etablerar sig Tans kritiskt engagerade undersökning inom en filmisk praktik. Avhandlingens primära utkomst består av en serie videos: Sunsets (2012), Notes From Underground (2013) och Waves (2014–15). På drift mellan dag och natt, ovan och under jord, land och hav, framträder de som rörelser mot det liminala löftets uppfyllelse: förvandlingen.

I Sunsets, samtalar solen med den kraft som heter Clarice Lispector. Videon återger en direktöversättning av en intervju med Lispector från 1977. Denna inspelning utgör videons ljudspår. Bildmaterialet består av scener som har filmats i Sverige klockan tre på morgonen under sommaren eller klockan tre på eftermiddagen under vintern. Notes from Underground förbinder Stockholms tunnelbana och Susan Sontags vistelse i Sverige med ett grottsystem i New Mexico, 800 mil därifrån. Genom varierande intensiteter av geologisk tid och genom skikt av personliga historier och kulturhistoria, fogar videon suggestivt samman resan med upplevelser av liminalitet. Med utgångspunkt i Virginia Woolf roman The Waves, föreställer sig Tans video Waves hur medvetandet tar form i relation till samhället och dess teknologier, men också i relation till uttryck för geologiska och hydrologiska processer. Filmad vid gränsen mellan land och hav, framträder en konversation mellan disparata vattenförbindelser, såsom Woolfs prosa, Courbets målningar av vågor, Googles datacentraler som kyls med vatten från Östersjön, osynliga maneter och transmarina kablar.

Avhandlingen består av videorna, en doktorsavhandling, en artist book som innehåller illustrerade transkriptioner av varje video, en dokumenterad separatutställning samt texter av Mara Lee, Lauren O’Neill-Butler, Natascha Sadr Haghighian, och Lisa Tan. Den del som är en artist book både dokumenterar och reflekterar över den forskning som bedrivits och inbegriper också andras röster, vilket ger en kritisk, intersubjektiv förståelse av det liminala.

Detta är avhandling nr 53 i ArtMonitor-serien.ISBN: 978-91-982422-1-8

Språk

Avhandlingen är på engelska.

Beställa/köpa konstnären böcker

Beställa eller köpa artist's books på Archive Books.

Avhandlingen finns elektroniskt publicerad

Avhandlingen, artist's book och filmer finns även publicerad i GUPEA (Göteborgs universitets publikationer - Elektroniskt Arkiv). 

Hämta hem avhandlingen

Sidansvarig: Pia Ahnlund|Sidan uppdaterades: 2016-01-26
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?