Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Två studenter från HDK-Valand nomineras till Svenska Fotobokspriset

Nyhet: 2020-02-06

Bland de fem fotografer som nominerats till det prestigefyllda Svenska Fotobokspriset finns två studenter från HDK-Valand: Maja Daniels och Theo Elias. Vinnaren av Svenska Fotobokspriset 2020 koras den 11 mars på Bio Rio i Stockholm. 

Bland årets fotoböcker är det den dokumentära utgångspunkten som förenar. Samtidigt är uttrycken vitt skilda från varandra där det dokumentära ofta Uppslag från Maja Daniels Elias bok Elf Daliabalanserar mellan vad som är verkligt och vad som är fiktion. Här skildras allt från mystik och tillhörighet till skapandeprocessen och det som sker när ingen ser på.

Svenska Fotobokspriset har till syfte att främja svensk fotoboksutgivning och Uppslag från Theo Elias bok Smokeger vinnaren en prissumma på 60 000 kronor. Övriga nominerade får 10 000 kronor vardera. Årets pris blir det 24:e i ordningen sedan det instiftades 1996. Bakom Svenska Fotobokspriset står Fotoförfattarna inom Svenska Fotografers Förbund.

2020 års nominerade är:

  • Jesper Waldersten, All Over (Bokförlaget Max Ström). Formgivning Patric Leo.
  • Maja Daniels, Elf Dalia (Mack Books). Formgivning Maja Daniels och Leo Favièr.
  • Märta Thisner, Drunk in Love (Journal). Formgivning Märta Thisner, Gösta Flemming, Johan Lindberg.
  • Stephen Gill, The Pillar (Nobody). Formgivning Greger Ulf Nilson.
  • Theo Elias, Smoke (La Fabrica). Formgivning Theo Elias och Heikki Kaski.

Kort om de nominerade

I Jesper Walderstens senaste bok All Over har han låtit kameran följa med i skapandet. Det är processen som står i fokus när Waldersten bjuder in betraktaren till frågeställningar som hur blir ingenting plötsligt till? Han rör sig i ett brett spektrum av konstformer, från måleri och teckning till poetiska texter. Många av bilderna i boken har fotograferats i flera lager. De har skrivits ut, fotats, förändrats och fotats igen och igen, och igen.

Porträtt av Maja DanielsMaja Daniels är nominerad för sin personliga tolkning av Älvdalens annorlunda, högst levande, kulturarv och språk. I debutboken Elf Dalia är det mystiken kring trakten och den bevarade älvdalskan, ett språk som talats i hennes familj i hundratals år, som skildras. Med sina egna fotografier, ofta trolska och diffusa, i kombination med bilder tagna 100 år tidigare av älvdalsprofilen Tenn Lars Persson, skapar Daniels en visuell dialog som synliggör språket.

I Märta Thisners debutbok Drunk in Love skildras ett urbant, ungt innerstadsliv. Under 15 år har Thisner fotograferat människorna i sin absoluta närhet med fokus på det oväntade, det som händer i mellanrummet och det som ingen märker. Till en början möts betraktaren av det glada, vilda och härliga från festen och livet, men i boken syns även ett vemod och en längtan efter gemenskap och kärlek, skildrat i en tid då allt kan hända.

Stephen Gill har i sin bildserie och bok, The Pillar, lyckats locka ner fåglarna från skyn genom att skapa en liten landningsplats och scen till dem. Han placerade en liten stolpe i marken och alldeles intill monterade han en kamera med rörelsesensor. Under fyra års tid har Gill följt och fotograferat fåglarna på den lilla scenen, som var och en, på helt olika sätt, bidrar till bildernas dramatiska uttryck.Theo Elias

Theo Elias bok Smoke ger en dramatisk svartvit skildring av sökandet efter tillhörighet i en tid av kaos. Ensam, på jakt efter en plats i världen, reste han till Island med sin kamera. Det är människorna han mötte på gatan, det isländska dimmiga landskapet och otaliga cigarettstunder med främlingar, som är motiven i Elias tidlösa, poetiska bildvärld från Island.

De fem nominerade har utsetts av en jury bestående av:

Helena Blomqvist, konstnär, Ashik Zaman, chefredaktör och curator, Linda Bergman, konstnär och fotograf, Micke Berg, fotograf, och Patric Leo, grafisk formgivare.

Läs mer: De är nominerade till Svenska Fotobokspriset 2020

FOTO:

Maja Daniels – Elf Dalia
Theo Elias – Smoke
Maja Daniels – porträtt av Joshua Aylett
Theo Elias – porträtt av Anders Petersen

AV: Pressmeddelande från Svenska Fotografers Förbund

Artikeln publicerades först på: hdk-valand.gu.se

Sidansvarig: Konstnärliga fakultetskansliet|Sidan uppdaterades: 2018-06-29
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?