Nytt kandidatprogram i litterär gestaltning

Nyhet: 2018-09-12

Nu startar första klassen på det helt nya kandidatprogrammet i litterär gestaltning vid Akademin Valand, Göteborgs universitet. Författarna Malin Lindroth och Elisabeth Hjorth är nyrekryterade för att undervisa på programmet.

Göteborgs universitet har har sedan 1996 erbjudit ett masterprogram i litterär gestaltning, där studenterna fått chans att arbeta med sitt egna skönlitterära författarskap, samt ett magisterprogram i litterär översättning. Det nya kandidatprogrammet tar ett annat grepp än de tidigare utbildningarna och fokuserar på att ge studenterna möjlighet att utforska hur de kan arbeta med läsande och skrivande på många olika sätt.

– Det kan handla om skrivande, översättande, redaktionellt arbete eller att organisera litterära sammanhang och program. Utbildningen ska också ge kunskap och lust till att skapa helt nya platser och former i en litterär offentlighet stadd i förändring, säger Sofia Gräsberg, enhetschef och universitetsadjunkt i litterär gestaltning.

Två nya lärare, Elisabeth Hjorth och Malin Lindroth, har rekryterats till det nya kandidatprogrammet. Elisabeth Hjorth är författare och doktor i etik och disputerade 2015 med avhandlingen Förtvivlade läsningar, litteratur som motstånd & läsning som etik. Hon debuterade med diktsamlingen Kärnfamiljen 2008 och har därefter i första hand givit ut romaner, senast Nattens regn och dagens möda och nu i höst ges romanen Fadern ut. Elisabeth Hjorth har tidigare undervisat bland annat vid Konstfack i Stockholm och vid Nordiska folkhögskolan Biskops Arnö.

Malin Lindroth är författare, dramatiker och litteraturkritiker. Hon debuterade 1985 med diktsamlingen Lära gå och har sedan dess publicerat en lång rad verk, senast den uppmärksammade essän Nuckan. Hon är också skrivpedagog med över 30 års erfarenhet, och har under dessa år även arbetat med grupper där det är allt annat än självklart att uttrycka sig.

– Den som går det här programmet utbildas inte bara för att ingå i en litterär offentlighet utan också för att omskapa den. Hur kan jag ingå i en rådande ordning samtidigt som jag definierar om den? Det frågan ska bli intressant att utforska tillsammans med studenterna, säger Malin Lindroth.

– Jag tror att visionen för den här utbildningen gör den unik. Jag ser verkligen fram emot att arbeta med studenterna och deras texter och är övertygad om att de kommer att påverka vad som händer inom litteraturen framöver, säger Elisabeth Hjorth.

För mer information:

Sofia Gräsberg, telefon: 031–786 5130, e-post: sofia.grasberg@akademinvaland.gu.se

Foto vänster: Elisabeth Hjorth

Foto höger: Malin Lindroth

Artikeln publicerades först på: akademinvaland.gu.se