Nya doktorander vid Göteborgs universitet siktar mot examen konstnärlig doktor

Nyhet: 2010-09-06

Tio nya doktorander har antagits till forskarskolan vid den konstnärliga fakulteten på Göteborgs universitet. Sex av de nyantagna har den nya examensformen konstnärlig doktor som slutmål och två av dem deltar i den nystartade nationella konstnärliga forskarskolan. Bland de antagna finns kända namn som filmregissören och psykoanalytikern Ingela Romare, författaren Mara Lee Gerdén och regissören, tonsättaren och dramaturgen Johan Petri.

Konstnärliga fakultetens utlysning av doktorandtjänster våren 2010 gav ett rekordstort gensvar. Över 350 ansökningar kom in till fakulteten. Antagningsomgången i år har varit en utmaning beroende på det stora antalet sökande och att kvaliteten på ansökningarna har varit exceptionellt hög. Eftersom endast åtta doktorandplatser ingick i utlysningen var konkurrensen hård och expertgrupper arbetade intensivt med bedömningarna under april och maj. En klar majoritet av ansökningarna var inriktade mot den nyligen inrättade konstnärliga doktorsexamen.

Konstnärliga fakultetens nyantagna doktorander

Patrik Eriksson, filmisk gestaltning, Filmhögskolan
Tina Kullenberg, estetiska uttrycksformer med inriktning mot utbildningsvetenskap, inom forskarskolan CUL vid Lärarutbildningsnämnden
Mara Lee Gerdén, litterär gestaltning, Litterär gestaltning
Elke Marhöfer, fri konst, Konsthögskolan Valand
David McCallum, digital gestaltning, Högskolan för fotografi
Mårten Medbo, konsthantverk, HDK – Högskolan för Design och Konsthantverk
Johan Petri, scenisk gestaltning, Högskolan för scen och musik
Ingela Romare, filmisk gestaltning, Filmhögskolan
Lisa Tan, fri konst, Konsthögskolan Valand
Åsa Stjerna, musikalisk gestaltning, Högskolan för scen och musik

Sex av de nyantagna doktoranderna har den nyligen inrättade examen konstnärlig doktor som slutmål och två av de nyantagna, Elke Marhöfer och Lisa Tan, ingår även i den nystartade nationella konstnärliga forskarskolan som leds av Göteborgs och Lunds universitet.

Den nationella konstnärliga forskarskolan startar upp med en kick-off i Göteborg den 6–9 september med Konstnärliga fakulteten som värd. Då kommer nyantagna konstnärliga doktorander från institutioner i hela Sverige att mötas och presentera sina projekt för varandra. Samtidigt startar fakultetens konstnärliga seminarieserie med seminarier både den 6 och 8 september.

Forskarskolan vid Konstnärliga fakulteten Göteborgs universitet

Nationella konstnärliga forskarskolan