Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Ny professor synliggör förändringar i Arktis

Nyhet: 2019-05-10

Idag installeras Tyrone Martinsson som professor i fotografi vid Göteborgs universitet. Tyrone Martinsson forskar om fotografi och visuell kommunikation i relation till miljö och klimatfrågor.

Tyrone Martinssons forskningsområde kallas environmental photography. Han intresserar sig särskilt för hur fotografiska bilder kan användas i arbete som rör människans relation till miljön och hur vår syn på natur och landskap förändras över tid.

Under de senaste åren har han bedrivit forskning om Arktis och fotografiska metoder för studier som rör klimat, miljö och historiebeskrivningar av det polara landskapet.

– Min ingång har varit ett intresse för möjligheter till att i ett interdisciplinärt sammanhang arbeta med förändringar i det arktiska landskapet. Vi arbetar med att försöka hitta modeller för att inte bara visa de väldigt omfattande och snabba förändringar vi ser utan också sätta dessa i ett större och framförallt längre sammanhang där tidsaspekter blir viktiga. Vi arbetar med ett koncept vi kallar den långa berättelsen där vi från olika ingångar knyter ihop historia med samtid för att kunna tala om vägen framåt.

Genom sin forskning vill Tyrone Martinsson förmedla kunskap om och effekter av klimatförändringar till en bredare allmänhet. Men han hoppas också på att det kommer leda till större samverkan mellan olika forskningsområden.

– Min ingång är konstnärlig forskning men kan ändå vara underlag för arbete inom naturvetenskap. Omvänt får jag ofta nytta av de fakta som vetenskapen producerar. Vi väver ihop våra olika ingångar för att försöka nå ny kunskap och förmedla denna.

Hur känns det att få professorstitel?

– Det är ett väldigt trevligt erkännande för det arbete man lägger ned. Jag har stor respekt för vad det innebär att externt, inte minst internationellt, få representera Göteborgs universitet som professor och hoppas att titeln ytterligare kan öka chanserna till att kunna kommunicera min forskning så att den når ut och kan leda till förändring.

Läs mer: Tyrone Martinsson

Se en filmad intervju med Tyrone Martinsson: Tyrone Martinsson professor i fotografi

AV:

Artikeln publicerades först på: akademinvaland.gu.se

Sidansvarig: Konstnärliga fakultetskansliet|Sidan uppdaterades: 2018-06-29
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?