Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Ny avhandling i fotografisk gestaltning

Nyhet: 2016-08-11

Annica Karlsson Rixon presenterar avhandling i fotografisk gestaltning. "Queer Community through Photographic Acts" är en ny avhandling i fotografisk gestaltning som undersöker hur fotografi kan användas som både media och handling för att skapa gemenskaper. Via två konstnärliga arbeten har Annica Karlsson Rixon gestaltat queera kvinnogemenskaper i Ryssland under en tid då klimatet blivit allt hårdare. Hur låter sig detta göras, vad är konstnärens ansvar och hur möter arbetet sina olika betraktare?

Avhandlingens introducerande bok Queer Community through Photographic Acts öppnar för tre ingångar till det konstnärliga forskningsprojektet: Fotografi, Queer och Konstverken.
Via fotografi och feministisk teori diskuterar denna bok konstverken utifrån deras potential och tillkortakommanden att skapa gemenskap under olika skeenden: under arbetenas tillkomst och när de ställs ut. Den ger en rad nya perspektiv på hur, i många samhällen, kontroversiella ämnen kan gestaltas via konstnärligt arbete.

Installationen State of Mind utgör avhandlingens centrala verk. Det är ett samarbete med Anna Viola Hallberg och konstnärernas gemensamma arbete med att ställa ut verket i postsovjetiska och andra sammanhang är ett viktigt inslag i projektet. Det avslutande arbetet At the Time of the Third Reading är en serie fotografier tagna av Karlsson Rixon på ett ryskt kvinnoläger - en händelse som råkade sammanfalla med statsdumans sista och avgörande granskning av det lagförslag som ledde till den så kallade ”antiprogandalagen” som innebär att minderåriga inte får informeras om ”icke-traditionella sexuella läggningar”. Detta sista arbete presenteras som inramade fotografier och som bok. I boken, som ges ut i samband med disputationen, återges ett omfattande antal av fotografierna och texter av ryska aktivister berättar om situationen för queer personer. Boken är tvåspråkig: på engelska och ryska.

Queer Community through Photographic Acts och At the Time of the Third Reading/Во время третьего чтения ges ut av Art and Theory förlag. State of Mind tillhör Göteborgs Konstmuseums samlingar sedan 2016. Avhandlingsutställningen State of Mind – Queer lives in Russia pågår på Världskulturmuseet i Göteborg fram till den 4 september. Avhandlingen läggs fram som en del av den konstnärliga forskningen vid Akademin Valand, Göteborgs universitet.
Annica Karlsson Rixon är internationellt verksam konstnär och föreläsare.

Relaterade länkar

Annica Karlssons Rixons disputation, den 26 augusti
State of Mind - Queer Lives in Russia
Om Annica Karlsson Rixon
Intervju med Annica Karlsoon Rixon (extern länk)
Ladda ner avhandlingens introduktionsbok

AV:

Artikeln publicerades först på: akademinvaland.gu.se

Sidansvarig: Konstnärliga fakultetskansliet|Sidan uppdaterades: 2016-04-06
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?