Nu öppnar ansökan till forskarskolan i bildpedagogik och slöjdpedagogik

Nyhet: 2019-06-27

1 juli öppnar ansökan till forskarutbildning inom den nya nationella forskarskolan i bildpedagogik och slöjdpedagogik. Forskarskolan är ett samarbete mellan Göteborgs universitet, Konstfack och Stockholms universitet.

Bild- och slöjdundervisningen i skolan ska vila på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet. Både bild och slöjd är kunskapsområden där det behövs mer forskning och skolutveckling. Nationella forskarskolan i bildpedagogik och slöjdpedagogik syftar till att utveckla kunskapsområdet visuell, virtuell och materiell kultur samt handlingsburen kunskap.

Första ansökningsomgången öppnar 1 juli 2019

Forskarskolan vänder sig till lärare och förskollärare som vill fördjupa kunskapen inom visuell kompetens och handlingsburet kunnande samt undersöka hur digitala resurser medverkar i lärande och undervisning inom skolämnena bild och slöjd.

Forskarskolan riktar sig till lärare och förskollärare som har anställning hos skolhuvudman. Studierna genomförs på 50% under 4 år. Lärare/förskollärare som blir antagen till forskarskolan behåller sin anställning under studietiden och skolhuvudman finansierar forskarstuderandes lön under utbildningen (50% under 4 år).

Ansökningsperioden öppnar 1 juli 2019 och stänger 1 september 2019, för studier med start 13 januari 2020.

Information om Nationella forskarskolan i bildpedagogik och slöjdpedagogik och ansökan: fobos.gu.se

Nationella forskarskolan i bildpedagogik och slöjdpedagogik är ett samarbete mellan bild- och slöjdlärarinriktningarna vid Göteborgs universitet (HDK), Konstfack och Stockholms universitet (Institutionen för data- och systemvetenskap samt Institutionen för de humanistiska och samhällsvetenskapliga ämnenas didaktik).
Vetenskapsrådet finansierar forskarskolans verksamhet.

Artikeln publicerades först på: hdk.gu.se