Minnen och sinnen på Takenaka Carpentery Tools Museum

Nyhet: 2018-09-18

Sedan några år tillbaka har HDK-programmet Möbeldesign med inriktning trä samarbetat med det japanska universitetet Kobe Design University, KDU. Nu ställer studenter från de två skolorna ut tillsammans efter att ha fått briefen Design for memory and senses.

Vår identitet är ett pussel av bitar vi minns. Från våra första barndomsminnen och vidare genom livet erfar vi händelser som blir milstolpar i våra liv. Våra jag skapas av vad vi väljer att komma ihåg, och vad vi väljer att glömma.

Till den här utställningen har studenterna designat objekt och möbler som aktiverar alla sinnen, för att undersöka om detta kan väcka gömda minnen till liv. Det visuella är en självklarhet, men doften från ett träslag eller känslan mot dina fingertoppar när du rör vid en speciell yta kan också locka fram minnen och känslor som kanske legat fördolda.

Temat för utställningen är alltså minnen och känslor, och anledningen till detta val är det problem som majoriteten av oss någon gång kommer ställas inför. När minnen och tankar bleknar följs det av en allt svagare identitet. Så vad kan vi göra för att hålla våra minnen och identitet vid liv?

I bildspelet nedan du se de objekt och möbler våra studenter från Möbeldesign med inriktning trä ställer ut på Takenaka museum i Kobe.

Artikeln publicerades först på: hdk.gu.se