Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Miljoner till konstnärlig forskning

Nyhet: 2019-10-08

Två forskare på Akademin Valand vid Göteborgs universitet har beviljats sammanlagt 8,8 miljoner i bidrag av Vetenskapsrådet för konstnärlig forskning. Jeuno Kim, universitetslektor i fri konst, har tilldelats medel för ett projekt om den animerade bildens betydelse och Tyrone Martinsson, professor i fotografi, för sitt projekt om nya verktyg för att visualisera klimatförändringar.

Tyrone Martinssons projekt, Expanderad Refotografi: virtuella föreställningar om klimatförändring, utgår från att vi behöver nya föreställningar om den komplexa effekten av global uppvärmning och klimatförändringar. Han menar att den konstnärliga forskningen kan expandera de verktyg vetenskapen har för att visualisera dessa effekter.

– Klimatförändringar är verklighet och de påverkar Arktis mest av alla områden på jorden. Vi har därför valt Magdalenefjorden på Svalbard som fokus i projektet. Vi har frågat oss hur förmedlingen av klimatförändringar kan se ut om vi introducerar tekniker för en utökad verklighet i form av 180° video med möjlighet att uppleva miljön på Svalbard i en virtuell miljö, säger han.

Genom projektet utvecklas ett visuellt verktyg som ger oss bilden av ett landskap i förändring. Det låter oss resa genom tid med hjälp av historiska bilder som kan sammanlänkas med bilder från dagens vyer.

"Konsten har en förmåga att tala till människor och kanske kan den förmågan användas för att visa på samband"– Vi prövar nya vägar för att tala om en problematik som angår alla och som de generationer som nu har makten måste ta på största allvar för att säkra en hållbar framtid för kommande generationer. Konsten har en förmåga att tala till människor och kanske kan den förmågan användas för att visa på samband över tid och klimatförändringens pågående och kommande effekter, säger Tyrone Martinsson.

Ökad användning av animerad kommunikation

Jeuno Kims projekt, Touché: animerade bilder som kunskap, fokuserar på att expandera förståelsen av animation i digitala spel. Inom ramen för projektet kommer hon undersöka hur tecknade animerade bilder hänger ihop med visuellt minne, fördomar och socialt utanförskap. Hon kommer också titta närmare på huruvida den animerade bildens mångtydighet är relevant för dataspel som fokuserar på kunskapsförmedling och lärande och hur relationen mellan dataspel och animerade bilder kan utformas på ett sätt som stärker bådas relevans för samhällskritik och analys.

– Under senaste decenniet har vi sett en ökad användning av olika former av animerad kommunikation, till exempel animerade appar, emojis och gifs. Vi har också sett ny förenklad programvara som tyder på en teknologisk utveckling där verktygen för att animera tecknade bilder blir alltmer tillgänglig för allmänheten. Vi menar att det kommer bli allt vanligare att uttrycka sig inte bara i rörliga bilder, utan också i rörliga tecknade bilder och i spel. Därför tror vi att vårt forskningsprojekt är relevant både inom ramen för konst-, spel- och filmforskning, och för en bredare allmänhet, säger Jeuno Kim.

Läs mer:

Projektbidrag inom konstnärlig forskning delas ut med syftet att ge forskare frihet att själva formulera forskningsidé, metod och utförande, samt att lösa en definierad forskningsuppgift inom en begränsad tid. Vetenskapsrådet premierar forskning av högsta vetenskapliga kvalitet i nationell konkurrens. Medlen har fördelats för perioden 2020-2022. Här hittar du Vetenskapsrådets beslut: Konstnärlig forskning

Bild vänster: Tyrone Martinsson
Bild höger: Jeuno Kim

AV:

Artikeln publicerades först på: akademinvaland.gu.se

Sidansvarig: Konstnärliga fakultetskansliet|Sidan uppdaterades: 2018-06-29
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?