Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Maja Daniels vinner Svenska Fotobokspriset 2020

Nyhet: 2020-03-12

Maja Daniels skålar under utdelningen av Svenska Fotobokspriset 2020.Maja Daniels, student på masterprogrammet i film på HDK-Valand, vinner Svenska Fotobokspriset 2020. Hon vinner med sin fotobok Elf Dalia (Mack Books) och sin personliga tolkning av Älvdalens annorlunda, högst levande, kulturarv och språk. Med sina egna fotografier, ofta trolska och diffusa, i kombination med bilder tagna 100 år tidigare av älvdalsprofilen Tenn Lars Persson, har Daniels skapat en dialog som synliggör det levande språket älvdalska.

Maja Daniels hyllades som vinnare under prisgalan på Bio Rio i Stockholm den 11 mars. Hennes vinnarbok Elf Dalia utkom 2019 och har redan fått stort erkännande i såväl Sverige som utomlands. Bland andra har The Guardian beskrivit fotoboken som både modern och postmodern och som en meditation av en plats, minnen, myt och tillhörighet.

Juryns motivering: Med ett personligt och gediget fotografiskt författarskap är boken ett exempel på berättande i väl sammanhållen form, där verket synliggör för betraktaren det som annars hade kunnat stanna i det fördolda. Berättandet utgår här från en väldigt specifik geografisk plats, där fotografen går in i dess säregna historia som inbegriper språk, vetenskap och en magisk sfär.

– Älvdalen har alltid fascinerat mig. Naturen och framför allt människorna med sitt språk, som jag inte behärskar, gör platsen spännande och mystisk. Det är fantastiskt att älvdalskan och kulturen i området som jag känner så starkt för uppmärksammas, säger Maja Daniels.

Elf Dalia är utgiven på förlaget Mack Books. Formgivning Maja Daniels och Léo Favier. Textförfattare Andrea Lundgren.

Övriga nominerade:

  • Jesper Waldersten, All Over (Bokförlaget Max Ström). Formgivning Patric Leo.
  • Märta Thisner, Drunk in Love (Journal). Formgivning Märta Thisner, Gösta Flemming, Johan Lindberg. Textförfattare Tone Schunnesson.
  • Stephen Gill, The Pillar (Nobody). Formgivning Greger Ulf Nilson. Textförfattare Karl Ove Knausgård.
  • Theo Elias, Smoke (La Fábrica). Formgivning Theo Elias och Heikki Kaski. Textförfattare Theo Elias och Annika von Hausswolff.

Pressmeddelandet publicerades för på Svenska Fotografers Förbund: Maja Daniels vinner Svenska Fotobokspriset 2020

Foto: Hendrik Zeitler

AV: Svenska Fotografers Förbund

Artikeln publicerades först på: hdk-valand.gu.se

Sidansvarig: Konstnärliga fakultetskansliet|Sidan uppdaterades: 2018-06-29
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?