Litterär gestaltning ställer ut på Chalmersgatan hela sommaren

Nyhet: 2019-06-10

Under hela sommaren kan förbipasserande få se en utställning om översättning i utställningsmontrarna på Chalmersgatan.

Under vårterminen har studenterna på kandidatprogrammet i litterär gestaltning jobbat med översättning. De har översatt allt från prosa och poesi till bilder och låttexter. Språken spänner över spanska, svenska, danska, arabiska, tyska och engelska.

Studenternas arbete har nu resulterat i en utställning i Gatugalleriet på Chalmersgatan. Utställningen består av utsnitt från studenternas arbete samt en samling citat, som tillsammans utgör ett collage av studenternas egna utsagor om översättning.

Många har redan stannat till vid montrarna sedan utställningen färdigställdes förra veckan och reaktionerna har varit positiva.

– Oftast är den text som förekommer ute i staden informativ eller säljande. Här är text som vill något helt annat – mycket annat, skulle jag säga. Kanske är det detta som får människor att stanna och engageras, säger Magdalena Sørensen som är kursansvarig lärare.

Förhoppningen är att förbipasserande kommer kunna ta med sig något från det texterna säger och de berättelser som finns i varje text. Magdalena Sørensen hoppas också på att utställningen kan öppna upp för nya tankar kring språkets nästan oändliga möjligheter. Alla texter går en egen väg och väcker därmed också tanken på vilka andra lösningar som skulle kunna vara möjliga.

– Vad är egentligen översättning? Utställningen både ställer frågan och visar några möjligheter. Flera av texterna innehåller dessutom flera olika språk. Om någon mot förmodan skulle ha glömt att vi lever i en mångspråkig värld så går personen vidare med en påminnelse om den rikedomen, och komplikationen, säger Magdalena Sørensen.

Artikeln publicerades först på: akademinvaland.gu.se