Linnarhult - visionen om en aktiv mötesplats i nordöstra Göteborg

Nyhet: 2019-05-31

Linnarhult är ett område i nordöstra Göteborg som förutom villor och småhus består av ett industriområde och en vacker omkringliggande natur. Under våren har HDK-studenter tillsammans med organisationen Eco-Agroforestry Re-creation Center undersökt förutsättningarna för att skapa en aktiv mötesplats för mat, odling, design, konst och arkitektur i Linnarhult, och som skulle kunna brygga broar mellan olika aktörer i Göteborg. 1 juni redovisar studenterna sina förslag.

Foto: Helena HanssonMellan vecka 19 till 23 har de studiobaserade masterkurserna "Design as Social Intervention" (Masterprogrammet i design årskurs 1) samt "Mobility and Play" (Masterprogrammet Child Culture Design) ägt rum på plats i Linnarhult, ett område i nordöstra Göteborg mellan Bergsjön, Angered och Hjällbo. Totalt har drygt 30 studenter och lärare verkat på platsen som hyrs av EAC (Eco-Agroforestry Re-creation Center) en relativt nystartad civilorganisation där flertalet av medlemmarna har sina kulturella rötter i Östra Afrika.

EAC:s vision för Linnarhult är att skapa en aktiv mötesplats som kretsar kring mat, odling, design, konst och arkitektur, och som avser att brygga broar mellan olika aktörer i Göteborg, men även att stärka kopplingarna mellan Sverige och Östra Afrika.
Under kursernas gång har studenterna undersökt platsen och dess (dolda) potentialer i samverkan med EAC, vilket skett genom en utforskande designprocess baserad på konstnärlig grund. Arbetet har till stor del grundats på materialexperiment, vilket blivit ett medel för att inleda samtal, att överbrygga gränser och ett sätt att närma sig platsen och varandra.

Foto: Natalie GreppiAllmänheten har även bjudits in till Linnarhult, där de kunnat ta del av studenternas pågående arbetsprocesser. Ett viktigt designelement i kursen har varit Bonfire Conversations, en samlande designaktivitet som ägt rum en gång i veckan och som organiserats av studenterna. Syftet har varit att bjuda in till dialog och reflekterande konversationer runt lägerelden där vi ätit tillsammans, och samtalat kring det vi gör och försöker åstadkomma.

Lördag 1 juni klockan 11.00-16.00 presenterar vi de ‘slutliga’ resultaten av processen, som vi ser som början på ett längre samarbete. Det kommer att pågå interaktiva workshops under hela dagen och förutom att samtala med HDK-studenterna och EAC kan du även delta i det praktiskt utforskande arbetet såsom att färga med växter, bygga bord, bränna med lera samt väva med pil. Förutom detta sjösätts ett majsprojekt ihop med Mareld Landskapsarkitektur och det bjuds på enklare varm mat och dryck.

PLATS: Långavallsgatan, Linnarhults industriområde. Hållplats Linnarhultsvägen.

VÄLKOMMEN!

Som ett led i att förstå vilken roll design kan spela som samhällsaktör, och hur vi som akademisk institution Foto: Natalie Greppikan bidra till en mer hållbar utveckling, kommer arbetena finnas kvar efter kursens slut, en trigger för vidare utforskning och samverkan. Vår förhoppning är att studenternas arbete kommer att användas och utvecklas vidare av EAC och dess växande nätverk, vilket kommer att följas upp under Gothenburg Design Festival 7–12 oktober. Vi återvänder då till platsen och samtalar kring kursen; vilka förväntningar som fanns, vilka möten (och friktioner) som skapades och hur det hela utvecklats vidare, ett försök till att skapa en plattform som kan växa över tid för gemensamt lärande i samverkan mellan akademi och olika samhällsaktörer.Foto: Helena Hansson

Artikeln publicerades först på: hdk.gu.se