Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Konsthantverk och design som utmanar normer

Nyhet: 2018-09-05

Maja Gunn är sedan december professor i konsthantverk på HDK Steneby i Dals Långed och arbetar framförallt med textilier och kläder. Hon utforskar dess politiska och sociala funktioner, som till exempel i hennes avhandling Body Acts Queer: Clothing as a performative challenge to heteronormativity, där hon undersöker hur kläder och design kan utmana heteronormativitet.

I Maja Gunns utställning PLAY, som gick att ta del av på Borås textilmuseum från november 2017 – till april 2018, fanns bl.a. kläder från doktorsavhandlingen Body Acts Queer: Clothing as a performative challenge to heteronormativity. Det har varit många utställningar under Majas karriär, både som kurator och utställare, i Sverige och internationellt. Hon har också undervisat och föreläst inom sitt specialområde mode och textil, varit lektor på Beckmans designhögskola och arbetat med kostym till film och teater. Vid årsskiftet börjar hon jobba med ett nytt forskningsprojekt inom konsthantverk på HDK.

- Jag kommer undersöka konsthantverkets samhällsförändrande funktioner, dels genom att studera och kartlägga andras arbeten och dels genom min egen konstnärliga praktik, berättar Maja Gunn.

Konsthantverk och design som utmanar normer är ett återkommande tema i Maja Gunns värv. Nyligen var hon kurator för utställningen Normform på ArkDes i Stockholm. En utställning som visade upp normkritisk arkitektur, design och konsthantverk.
 

AV:

Artikeln publicerades först på: hdk.gu.se

Sidansvarig: Konstnärliga fakultetskansliet|Sidan uppdaterades: 2018-06-29
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?