Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Klart med bygge av Konstnärliga fakultetens nya hus

Nyhet: 2019-06-19

Nu är det äntligen bestämt att Högskolan för scen och musik ska byggas till och byggas om till ett nytt hus som rymmer hela Konstnärliga fakulteten. Det nya huset ska enligt den preliminära planen stå klart för inflyttning 2025. - Det känns fantastiskt att vi nu beslutat att göra den här satsningen, säger Sanne Kofod Olsen, dekan på Konstnärliga fakulteten.

Igår beslutade fakultetens ledning, efter att ha fått grönt ljus från rektor, att gå vidare i byggprocessen för det nya huset och ingå avtal med Akademiska Hus, ett beslut som i praktiken innebär att det nu är bestämt att bygget blir av.

- En avgörande faktor har varit att universitetsledningen nyligen beslutade att införa en ny modell för hantering av ekonomiska underskott och överskott på fakultetsnivå. Det ger oss de förutsättningar vi behöver för att hantera ökade kostnader under byggperioden, säger Sanne Kofod Olsen.

Skräddarsytt för Konstnärliga fakulteten

Det nya huset ritas av Tham & Videgård arkitektfirma och byggs av Akademiska Hus, som också kommer att bli hyresvärd. Själva byggfasen kommer enligt den preliminära tidplanen att starta sommaren 2021 och huset är då klart 2025.

- Jag ser mycket fram emot de möjligheter som det nya huset ger för vår utbildnings- och forskningsmiljö. Både det att lokalerna är skräddarsydda för våra behov och vår vision, och att vårt hus blir mer öppet mot stadenen. Vi blir en viktig del av ett större sammanhang där konst och kultur står i fokus, med Stadsbiblioteket och stadens kulturinstitutioner vid Götaplatsen, Humanistiska fakulteten och Universitetsbiblioteket, säger Sanne Kofod Olsen.

Under byggperioden kommer Högskolan för scen och musik (HSM) att flytta till andra lokaler i Göteborg.

- HSM kommer att bli först att märka av förändringen, eftersom det är i de lokalerna som bygget ska ske. Vi kommer nu att arbeta fram en lösning med tillfälliga lokaler, så att verksamheten kan fortgå utan att tappa i kvalitet och med en god arbetsmiljö för studenter och medarbetare.

Regionen, staden och universitetet - alla är med

Huset är ritat särskilt för att passa Konstnärliga fakultetens verksamhet, men det kommer också att vara i linje med universitetets plan för Näckrosenområdet och med stadens planer för miljön vid Götaplatsen. Och dessutom rymma en uppgång/nedgång till Västlänken.

- En förutsättning för att lyckas med det har varit att vi har utvecklat planerna i samarbete med universitetsledningen och med Göteborgs stad. Vi har också låtit förstudien få ta tid och vi har arbetat igenom frågeställningarna noga innan vi nu beslutade att bygga.

Se arkitektens skisser på huset och läs mer på webben

FAKTA FÖRSTUDIEN - Tre viktiga frågor som utretts inför byggbeslutet

Lokaler som passar. Förstudien ger en god uppfattning om hur mycket yta och vilka olika sorters lokaler fakulteten behöver, samt att det ryms i det nya huset. 

Flytta HSM under bygget. Förstudien visar att det går att hitta tillfälliga lokaler för Högskolan för scen och musik, så att undervisning och forskning kan fortgå med fortsatt hög kvalitet och som uppfyller våra krav på god arbetsmiljö. Rapport om alternativa lokaler för Högskolan för scen och musik under byggfasen

Ekonomin. Vi har räknat på de totala kostnaderna och jämfört dem med att vara kvar i befintliga lokaler. Kostnaden för lokaler kommer att öka oavsett om vi bygger det nya huset eller om vi blir kvar i befintliga lokaler. Det kan till och med bli dyrare att stanna kvar, beroende på vilka anpassningar och renoveringar vi då behöver göra.
 

 

AV:

Artikeln publicerades först på: medarbetarportalen.gu.se

Sidansvarig: Konstnärliga fakultetskansliet|Sidan uppdaterades: 2018-06-29
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?