Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Jyoti Mistry ny filmprofessor på Akademin Valand

Nyhet: 2018-05-22

Den internationellt erkända filmskaparen och forskaren Jyoti Mistry är ny professor i film på Akademin Valand vid Göteborgs universitet. Jyoti Mistry har mångårig erfarenhet både från arbete med filmutbildning och med egen konstnärlig verksamhet.

Jyoti Mistrys intresse och fokus är konstnärlig forskning i och genom praktiskt filmskapande. I sin nuvarande forskning undersöker hon hur olika tvärkulturella erfarenheter relaterar till sociopolitiska och geoekonomiska frågor om identitet. I fem olika länder på fyra olika kontinenter undersöks kulturella, historiska och språkliga utmaningar med film som metod.

– Vi är otroligt glada över rekryteringen. Jyoti Mistry har en stark egen praktik som filmare och konstnär kombinerat med en erfarenhet som lärare och forskare där hennes förmåga att stärka och avancera forskning inom och genom konstnärlig praktik är internationellt erkänd, säger Klara Björk, enhetschef på Film vid Akademin Valand.

För sitt utvecklingsarbete inom filmutbildning fick Jyoti Mistry 2016-års CILECT International Teaching Award. I november 2017 var hon gästforskare vid Akademin Valand och initierade bland annat ett internationellt utbytesprogram med Wits University i Sydafrika. I utbytet undersöks nya pedagogiska strategier och metoder för undervisning i film som öppnar för en ökad mångfald, större tillgänglighet och angelägenhet i relation till omvärlden.

– Att få bli en del av Akademin Valand just nu för med sig ett antal spännande möjligheter. Valand kommer slås ihop med Högskolan för Design och Konsthantverk i januari 2020 vilket kan skapa utrymme för att utforska fler tvärvetenskapliga projekt som vidareutvecklar och omvandlar läroplaner och möjliggör större mångfald inom konstnärlig utbildning, säger Jyoti Mistry.

Jyoti Mistry är förordnad som professor i filmisk gestaltning. Ruben Östlund som tidigare varit adjungerad professor fortsätter på Akademin Valand men i en ny tjänst som konstnärlig rådgivare.

– Det är värdefullt för institutionen att ha en nära relation med professionella filmskapare med konstnärlig verksamhet på hög internationell nivå. Med Jyoti Mistry vid sidan om Ruben Östlund har vi ytterligare stärkt vårt lag, avslutar Klara Björk, tillägger Klara Björk.

Om ämnet Film på Akademin Valand

Ämnet film vid Akademin Valand utgår från att kameran och bilden är verktyg för att studera människan och världen. Syftet med studierna är att utveckla metoder för gestaltning och möjliggöra nya filmiska uttryck. Sedan flera år tillbaka pågår forskning om och utbildning i kameran som ett lärandeverktyg. Från 2019 kommer Akademin Valand utbilda lärare som ska undervisa filmpedagogik i praktiken och arbeta med film i skola och samhälle som en del i Kulturskoleklivet som involverar hela Konstnärliga fakulteten. Hösten 2018 startar en internationell masterutbildning i film.

Läs mer om ämnet film och de lärare som är verksamma vid filmkollegiet på Akademin Valand: https://akademinvaland.gu.se/om-oss/film

Presskontakt:

Klara Björk, enhetschef på film
klara.bjork@gu.se
Tel: 0706-77 94 67

Foto: Lauren Mulligan

AV:

Artikeln publicerades först på: akademinvaland.gu.se

Sidansvarig: Konstnärliga fakultetskansliet|Sidan uppdaterades: 2018-06-29
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?