Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Indiska fotokonstnärer gästar Akademin Valand i september

Nyhet: 2019-08-14

I september anordnas ett symposium på Akademin Valand, Göteborgs universitet, som lyfter hur fotografi kan användas för att synliggöra sociala, politiska och miljömässiga utmaningar. Bland de medverkande finns flera av Indiens stora samtida fotokonstnärer.

Just nu visas utställningen ”View India” på Landskrona museum. Utställningen samlar verk av nitton unga indiska fotografer och linsbaserade konstnärer. Bilderna förmedlar både en uppdaterad version av vad som händer i den samtida fotografin i Indien men också olika aspekter av livet i landet.

I samband med utställningen arrangerar Akademin Valand tillsammans med Hasselbladstiftelsen, Lunds universitet och Landskrona Foto ett offentligt symposium. Symposiet är betitlat “Post-Photography: Histories, Geographies and Contemporary Challenges” och belyser hur modern linsbaserad praxis i Indien, Skandinavien och på andra håll undersöker frågor kring lokala, nationella och globala historier. Det handlar också om hur fotografi kan användas för att bearbeta sociala, politiska och miljömässiga utmaningar.

– Dels är användningen av arkiv och olika publiceringsformer viktiga aspekter som kommer att lyftas genom symposiet. Men också hur arkiv och fotografier kan användas för att synliggöra olika narrativ och bland annat sociala frågor, säger Niclas Östlind, universitetslektor i fotografi på Akademin Valand och en av arrangörerna.

Bland de medverkande finns bland indiska konstnärer och fotografer som Ravi Agarwal, Rahaab Allana, Nihaal Faizal, Chinar Shan och Anisha Baid, samt svenska fotograferna Klara Källström och Thobias Fäldt som bland annat står bakom projektet ”Wikiland” som utforskar mediebilden av rättegången mot Wikileaks grundare Julian Assange. Vidare deltar även göteborgsbaserade Ram Krishna Ranjan, doktorand på Akademin Valand, Tyrone Martinsson, professor i fotografi på Akademin Valand samt Karl-Magnus Johansson från Landsarkivet.

– Indien har en lång tradition när det kommer till att använda fotografi för att jobba med olika sociala frågor, och även Klara Källström och Thobias Fäldt har ett arbetssätt som är tätt kopplat till detta. Det här en unik möjlighet att få träffa alla dessa konstnärer och höra hur de jobbar eftersom flera av dem aldrig har varit i Sverige förut, säger Niclas Östlind.

Läs mer om symposiet:

Post-Photography: Histories, Geographies and Contemporary Challenges
23 september 2019 Kl 13.00–18.00 på Akademin Valand, Vasagatan 50.
Efter symposiet fortsätter kvällen på Galleri FG2 på Föreningsgatan 2.

Symposiet är gratis och öppet för alla. Läs mer och anmäl dig på följande länk: Post-Photography: Histories, Geographies and Contemporary Challenges

Läs mer om utställningen: View India

Bilder: Nihaal Faizal

AV:

Artikeln publicerades först på: akademinvaland.gu.se

Sidansvarig: Konstnärliga fakultetskansliet|Sidan uppdaterades: 2018-06-29
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?