HDK-Valand öppnar verkstäder för ett fåtal sistaårsstudenter

Nyhet: 2020-04-16

BIlder av fasaderna av HDK-Valands lokaler i Göteborg samt Dals Långed.HDK-Valand kommer öppna delar av lokalerna för vissa sistaårsstudenter så att de kan slutföra påbörjade projekt och kunna examineras under våren. Det handlar om ett fåtal studenter och tekniker som kommer vistas i lokalerna och de ska följa särskilt framtagna säkerhetsföreskrifter.

Göteborgs universitets rektor har uppmanat fakulteterna att förbereda sig på distansstudier under resten av terminen. För studenter på första och andra året på kandidatprogrammen samt första året på masterprogrammen innebär det att utbildningsmoment som inte kan genomföras på distans under våren behöver flyttas till hösten. För sistaårsstudenterna är dock situationen en annan.

– Vår målsättning är att kunna examinera alla sistaårsstudenter under vårterminen, antingen på distans eller på annat sätt. För att detta ska vara möjligt behöver vissa sistaårsstudenter få tillträde till teknik och verkstäder på HDK-Valand för att kunna färdigställa påbörjade arbeten så att de är möjliga att examinera. Det kan i några fall även handla om tillgång till ytor för installation av verk, säger Troels Degn Johansson, prefekt på HDK-Valand.

Institutionen kommer börja släppa in enstaka sistaårsstudenter i verkstäderna efter påsk. De sistaårsstudenter som inte har möjlighet att ta sig till HDK-Valand under våren kommer att erbjudas nya tillfällen för kompletteringar i verkstäder och examinationer i sommar eller höst.

– HDK-Valand har fortfarande samma ansvar att minska smittspridningen av coronaviruset i samhället. Riskbedömningar och säkerhetsföreskrifter har därför tagits fram för de situationer där studenter och personal kommer att finnas i våra byggnader, säger Troels Degn Johansson.

Eftersom vårens fysiska studentutställningar inte kunde genomföras som planerat tittar institutionen nu på lösningar för varje enskild studentgrupp. Mer information om detta kommer framöver.

Läs tidigare nyhet om stängning av lokalerna: Tillfällig stängning av HDK-Valand

Artikeln publicerades först på: hdk-valand.gu.se