Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Handdukar för hållbarhet

Nyhet: 2019-10-15

Hållbarhet är ett begrepp som är väl etablerat och utbrett i Sverige, men så är inte nödvändigtvis fallet överallt i världen. För att förhoppningsvis kunna sprida lite av den svenska miljömedvetenheten till universitetets internationella gäster bestämde sig Welcome Services för att låta ta fram en kökshandduk med ett motiv som skulle ge tips på hur det går att hitta en mer hållbar livsstil.

Internationella gäster som bor i någon av universitetets gästbostäder får som regel alltid en välkomstpresent av Welcome Services. Det är vanligtvis en profilprodukt, till exempel en reflex eller en tygpåse.
— Vi strävar alltid efter att ge bort något praktiskt som gästen kan använda, säger Julia Godborg, administratör på Welcome Services.

"Vi ville ta till vara på den kompetens som finns här på universitetet"En kökshandduk är i allra högsta grad användbar för de som ska bo i någon av universitetets gästbostäder, men den kan också användas för att sprida information och inspirera. För att hitta ett lämpligt motiv att inspirera gästerna med utlystes en tävling bland studenterna på Högskolan för design och konsthantverk (HDK).
— Vi ville ta till vara på den kompetens som finns här på universitetet.

Tävlingsdeltagarna fick i stort sett fria tyglar så länge som de höll sig till temat ett hållbart samhälle. Skaparen bakom det vinnande bidraget skulle få lön och dessutom få sitt namn på handduken. Nils Nävert, som är handläggare på Welcome Services, berättar att studenterna som de talade med på HDK var glada över att involveras.
— Och de blev glada över temat.

Bland alla bidrag till tävlingen valdes två finalister ut. Mellan dem blev det dock svårt att välja och på Welcome Services bestämdes det istället att ett av finalmotiven skulle användas som planerat till en kökshandduk för boende i universitetets gästbostäder medan det andra skulle användas till en handduk för de internationella studenterna.
— Motiven vi fick in skilde sig väldigt mycket åt från varandra. Det ena finalbidraget hade ett köksmotiv vilket vi tyckte passade perfekt för en kökshandduk i våra gästbostäder och det andra hade ett göteborgsmotiv vilket vi tyckte var lämpligt för studenterna, förklarar Julia Godborg.

Lisa Nordgren, vars handduk ges till de som ska bo i universitetets gästbostäder, skapade sitt tävlingsbidrag under sin sista termin på HDK. Där tog hon en masterexamen i design, med fokus på produktdesign.
— Jag gillar att rita och illustrera också men det är mer av en hobby.

På handduken syns en tecknad figur vid spisen omgiven av husgeråd och tips på hur det går att vara mer hållbar i köket. Bland annat tipsar Lisa Nordgren om att källsortera, att alltid använda en diskpropp för att spara vatten när man diskar och om att pyttipanna är en bra rätt att laga på rester.
— I och med att det handlade om en kökshandduk tyckte jag att det passade med ett köksmotiv. De tipsen jag ger är kopplade till matlagning och sopsortering.

"Det känns bra att kunna sprida lite miljömedvetenhet"

Motivet till handduken som ingår i de internationella studenternas välkomstpåsar är skapat av Amanda Larsson. Hon har tidigare läst designprogrammet på HDK och skapade sitt tävlingsbidrag samtidigt som hon läste en fristående kurs efter att ha tagit sin examen. Hennes motiv föreställer Göta älv och Göteborgs hamninlopp med Arendalsvarvet i bakgrunden.
— Göteborg för mig är älven och siluetten av kranarna. Så handduken blir också en göteborgssouvenir för studenterna, och ger inte bara tips om hållbarhet.

Sin grafiska stil beskriver Amanda Larsson som färgglad och lekfull, och hon gillar att blanda den med lite allvarligare budskap. I Göta älv på bilden syns en fisk, en säl och en fiskmås men även en plastpåse och andra produkter som inte hör hemma i vattnet. Dessa varvas med tips om hur det går att vara snällare mot naturen.
— Jag är väldigt engagerad i frågan och det känns bra att kunna sprida lite miljömedvetenhet på ett positivt sätt. Jag försökte forma budskapen på handduken så att de skulle kännas som trevliga uppmaningar och inte som att man försöker sätta upp regler.

Handdukarna är tillverkade i Sverige av miljöcertifierad och hållbar textil.

Besök Lisa Nordgrens hemsida.

Besök Amanda Larssons hemsida.
 

AV:

Artikeln publicerades först på: medarbetarportalen.gu.se

Sidansvarig: Konstnärliga fakultetskansliet|Sidan uppdaterades: 2018-06-29
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?