Fyra vinnare från HDK i Ung Svensk Form 2019

Nyhet: 2019-01-28

Ung Svensk Form är en årlig utmärkelse och utställning för unga svenska designers som uppmärksammar behovet av att skapa kreativt utrymme inom designarbetet. I år är det inte mindre än fyra formgivare från HDK med olika inriktningar som prickat in vinnarkriterierna.

Nedan följer pristagarna från HDK och juryns nomineringar:

Berggrund – Emmeli Rolleberg (MFA Keramik)

En industrihistorisk maskin har tagits till heders, med prima resultat: en urform med föränderliga mönster. Marmorering är en juryfavorit: detta bidrag föreslår ett annat, fördjupat sätt att närma sig en kär gammal konstform.

Google Weaving Stop-time (X) – Emelie Röndahl (doktorand konsthantverk)

Två olika kommunikationssätt, Google och handarbete, i djupt imponerande förening. Vår tids snabbhet möter historisk långsamhet och skapar en världsomspännande, kollektiv väv i flera bemärkelser.

Kött och blod – Maja Michaelsdotter Eriksson (alumn MFA textil)

Moderkakan i förnyad, spektakulär form: hybrid mellan matta, säng och soffa. Nu tar den kroppsdel vi alla är beroende av klivet ut på vardagsrumsgolvet. Ett ytterst skickligt bidrag som både synliggör och inkluderar.

Outside Material; The Transfiguration of Lines – Robert Curran (alumn MFA möbel)

Vad är det här? Det vet vi inte, men här kommer en till! Juryn gissar att detta är framtiden. Fantastiska objekt som skapar diskussion, och med ett uttryck som eggar fantasin.

Se alla vinnare i Ung Svensk Form 2019 här.

Den 5 februari öppnar utställningen Ung Svensk Form 2019 för allmänheten på ArkDes i Stockholm. Utställningen visas till och med 31 mars. Här kan du läsa mer.

Ung Svensk Form drivs av Svensk Form i samarbete med IKEA, Malmö Stad och ArkDes.

Artikeln publicerades först på: hdk.gu.se