Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Visning av forskningsprojektet "I sin linda" - om mötet mellan tyg och människa.

Nyhet: 2019-10-04

2009 påbörjade Birgitta Nordström ett projekt som skulle komma att bli ett mångårigt forskningsprojekt om liv och död och om mötet mellan tyg och människa. Nu 10 år senare visas delar av hennes projekt på Textilmuseet i Borås. Vernissage lördag 5 oktober kl 13.

Projektet I sin linda startade som ett konstnärligt utvecklingsprojekt på HDK 2009. Birgitta Nordström, då universitetslektor i textilkonst på HDK, hade tidigare vävt bårtecken och fortsatte i projektet sin undersökning av mötet mellan textil och död. Arbetet fokuserade på svepefiltar för dödfödda barn och betydelsen av material, vävning och efterbearbetning. Resultatet blev 18 handvävda filtarna som visades på utställningar runt om i Sverige och samtalen med föräldrar som förlorat barn, barnmorskor, präster och andra blev fler och fler.

Under sin tid som doktorand på HDK 2013-2016 fördjupade Birgitta Nordström sitt arbete genom att undersöka sjukvårdens behov av svepefiltar för barn och industriell vävning som möjlig tillverkningsprocess. I licentiatuppsatsen I ritens rum – om mötet mellan tyg och människa (2016) berättar Birgitta Nordström om samarbetet med AB Ludvig Svensson i Kinna och filtarnas möte med en förlossningsenheten.

2017-2019 ansvarade Birgitta Nordström för en klinisk forskningsstudie genomförd på fem förlossningsavdelningar samt en gynekologisk avdelning. Filtarnas storlek och kvalitet, sjukvårdspersonalens användning av filtarna och betydelsen av filten hos drabbade föräldrar har studerats djupare. Forskningsstudien är sammanställd i boken I sin linda, 2017-2019 – del fyra i HDK:s publikationsserie Marking Narratives som släpps i samband med utställningen på Textilmuseet.

Utställningen "I ritens rum" visas på Textilmuseet i Borås 5 oktober 2019 – 12 januari 2020.

Vernissage 5 oktober kl 13
Utställningen invigs av professor Jessica Hemmings, viceprefekt för forskning på HDK.

Föredrag torsdag 31/10 kl 17-19
Möt Birgitta Nordström i ett föredrag och specialguidning av utställningen.


Medverkar i Gothenburg Design Festival
Birgitta Nordström medverkar även i Gothenburg Design Festival och i symposiet The Weaving Workshop Revisited på Röhsska museet 8-9 oktober.

 

foto: Carl Oliver Ander

AV:

Artikeln publicerades först på: hdk.gu.se

Sidansvarig: Konstnärliga fakultetskansliet|Sidan uppdaterades: 2018-06-29
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://konst.gu.se/aktuellt/nyheter-detalj//forskningsprojektet-i-sin-linda-stalls-ut.-en-studie-om-motet-mellan-tyg-och-manniska..cid1647037
Utskriftsdatum: 2020-07-07