Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Det kommande skallet / The Coming Shall av Imri Sandström och tidskriften Provins nr 3/2017

Nyhet: 2017-10-06

Vi firar utgivningen av konstnären och forskaren Imri Sandströms publikation DET KOMMANDE SKALLET / THE COMING SHALL, som ingår i hennes konstnärliga forskningsprojekt Howe Across Reading – Performing the Past vid Akademin Valand i Göteborg, samt tidskriften Provins nyligt utkomna nr 3/2017, som rör sig kring frågor om poesins förhållande till plats och periferi. Sandström medverkade som numrets konstnär i Provins nr 4/2014, även då med material ur detta projekt, i vilket hon genom och tillsammans med poeten och litteraturteoretikern Susan Howe korsläser, -lyssnar och undersöker Västerbottens och New Englands historier och språk. Hennes publikation tar särskild hänsyn till översättande skrivande och till textens liksom skrivandets ljud och performance.

Ett annat översättningsarbete föregick publikationen av Roula Alkhechs dikter i det aktuella Provinsnumret, till vilket Jasim Mohamed översatt ett par av hennes dikter från arabiska till svenska. Alkhech föddes i Syrien 1974 men är numera bosatt i Härnösand och hennes första bok Ett enda steg utkom 2015. Under kvällen läser Alkhech sina dikter på originalspråk och redaktör Pernilla Berglund läser de svenska översättningarna som finns publicerade i tidskriften.

Gunilla Johansson, som också läser under kvällen, utkom förra året med diktsamlingen Stenen i grunden, där diktjaget talar om och till en mor. Dikterna ger uttryck för en stark relation mellan modern och platsen, ”när jag tänker på dig / tänker jag på ett hus / en älv och en sten”, skriver Johansson. Stenen som återkommer genom samlingen, ingår i en husgrund men återfinns också på andra platser. Utöver att berätta om en kvinnas livsöde under 1900-talet och dotterns relation till sin mor, är boken samtidigt ett poetiskt undersökande av relationen mellan människor, plats och minne.

Kvällen inleds av redaktör Pernilla Berglund som kort presenterar det aktuella numret.

Varmt välkomna!

Galleri Verkligheten i Umeå, fredag 6 oktober kl. 19.00. 

*

Imri Sandström

är konstnär, född 1980 och uppvuxen i Umeå. Hon är för tillfället verksam som doktorand i Litterär gestaltning vid Akademin Valand, Göteborgs universitet. DET KOMMANDE SKALLET / THE COMING SHALL är ett urval korsläsningar av Västerbottens och New Englands historier och litteraturer genom texter av poeten och litteraturteoretikern Susan Howe, med särskild hänsyn till översättande skrivande genom engelska och svenska och textens liksom skrivandets ljud och performance, varvid hopp om att oroa till synes stillnade koloniala historiska och nutida språk och berättelser uppkommer.

Roula Alkhech

är poet och frisör, född 1974 i Syrien. Hon har bott i Stockholm och flyttade till Härnösand i slutet av 2015. Alkhech gav ut sin första bok Ett enda steg 2015. Hon publicerar sig i arabiska tidningar och tidskrifter och har också publicerat några av sina dikter i en bok med en grupp svenska författare från norra Sverige.

Gunilla Johansson

är född 1941 i Östersund där hon också är bosatt. Tidigare verksam som psykolog och psykoterapeut. Har gett ut böckerna Konsten att fånga en hingst (Ord & visor, 2006) och Stenen i grunden (Förlag 404, 2016).

AV: Cora Hillebrand

Sidansvarig: Konstnärliga fakultetskansliet|Sidan uppdaterades: 2016-04-06
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://konst.gu.se/aktuellt/nyheter-detalj//dubbel-slappfest-for-imri-sandstroms.cid1520590
Utskriftsdatum: 2017-12-12