Dekanbrev juni

Nyhet: 2019-06-18

Nyheter till fakultetens medarbetare om bland annat: Tack för trevlig sommarfest, bygg-besked om Konst2025 och saker på gång i höst.

Så lutar det mot slutet av läsåret, det första året för oss här i dekankontoret på Storgatan. Det har varit ett år med mycket nytt att lära sig. Till hösten kommer vi att ha varit med en runda tidigare, det blir fint.

Tack för fin sommarfest!

Läsåret slutade i bästa stil med trevlig sommarfest för hela fakulteten. Det känns bra att träffas allihop, att ha roligt tillsammans är väl så viktigt för ett bra samarbete. Stort tack till Helena Wattström som tog initiativ och planerade och tack till er alla som kom och bidrog till den trevliga festen!

Beslut om bygget på gång

Vi befinner oss nu i en spännande fas med vår vision Konst2025 och ett gemensamt hus. Den fördjupade förstudien är avslutad och behandlad i prefektrådet och fakultetsstyrelsen. Vi också har diskuterat kostnader, med utgångspunkt att få en långsiktigt hållbar ekonomi för fakulteten. På denna grund är dekanen nu redo att ta beslut om att gå vidare i byggprocessen och teckna avtal med Akademiska Hus, ett beslut som i praktiken innebär att bygget blir av. Mer om det kommer i medarbetarnyhet den 19 juni.

HSM kommer att drabbas av byggprojektet först, eftersom det är i anslutning till HSM:s lokaler som projektet börjar. En del av förstudien var att undersöka möjligheten till tillfälliga lokaler för HSM under byggperioden. Du kan ta del av rapporten på webben.

Mycket att se fram emot i höst

Snart närmar sig också den reella sammanslagningen av HDK och Valand. Administrationen har redan börjat samarbeta och från och med hösten kommer institutionsråden och andra forum att ha fasta gemensamma möten.

Det är många saker som är på gång i höst. Förutom sammanslagningen HDK-Valand ser jag även fram emot att fortsätta arbetet med fakultetens vision och strategi, som vi kommer att fördjupa oss i, både på institutionernas personaldagar i augusti och på fakultetsdagarna i november. Det är också spännande att universitetets nya vision håller på att tas fram, som ska gälla från 2021. Fundera gärna på vilken input du vill ge till såväl fakultetens som universitetet vision.

Vi ser också fram emot att utveckla vår forskningsmiljö utifrån resultaten av utvärderingen RED19 som vi fick i juni och så hoppas vi på besked om Struten-utredningen. Men först väntar oss en väl förtjänt sommarsemester!

Konstnärliga fakulteten i Almedalen

Innan dess åker några av oss till Almedalsveckan, Sveriges årliga demokratifestival, där kulturlivet är mycket aktivt. Konstnärliga fakulteten är med i många intressanta arrangemang där, bland annat ordnar vi tillsammans med nätverket Konstex (konstnärliga utbildningar i Sverige) en paneldebatt om konst i skolan, där kultur- och demokratiminister Amanda Lind medverkar. Filmkollegiet på Valand har sedan flera år en etablerad mötes- och debattplats med fokus på film och kamerans roll i samhällsutvecklingen och Ulf Dalnäs modererar flera paneldebatter. Själv är jag där för första gången och ser mycket fram emot att lära mer om svensk politisk kultur och kultur- och utbildningspolitik. Se var fakulteten medverkar under Almedalsveckan.

Glad sommar, önskar Sanne, Tarja och Henric

Dekanbrev skickas till alla medarbetare på konstnärliga fakulteten, på svenska och engelska. De publiceras också på fakultetens medarbetarportal. Länkar till medarbetarportalen kan leda till den svenska eller engelska varianten beroende på användarens inställningar/historik – det går tyvärr inte att ställa in i själva länken.

AV: Sanne Kofod Olsen, Henric Benesch och Tarja Karlsson Heikiö