Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Åldrande och hållbarhet i HDK-Valands montrar på Möbelmässan

Nyhet: 2020-01-31

Bilder på några avd e objekt studenterna ställer ut under MöbelmässanHDK-Valand deltar med två utställningar på i Stockholm Furniture and Light Fair den 4–8 februari. Genom projekten har studenterna utforskat hur design kan användas för att undersöka aspekter av social respektive miljömässig hållbarhet.

Inom projektet Beyond Time har studenter från möbeldesign på HDK-Valand Steneby i samarbete med Kobe Design University i Japan undersökt åldrande och andra innebörder av den ständig förändring som tiden medför i våra liv. Bland annat har de besökt ett ålderdomshem där de fick möta Ulla, 102 år, som berättade om sin erfarenhet att åldras. De har också närmat sig temat åldrande via aktuell forskning.

– ”To be creative you must first question everything.” Det här citatet av Eileen Gray har praktiserats av studenter genom ett utforskande av hur möbelindustrin tänker kring möbler för äldre och hur den åldrade identiteten kommuniceras och hanteras i det moderna samhället, säger Eva-Johanna Isestig, lärare i möbeldesign på HDK-Valand Steneby.

Den andra utställningen kretsar kring temat ”Den Sista Måltiden”. 18 studenter från HDK-Valand i Göteborg visar genom 16 projekt objekt som relaterar till olika hot mot världen, exempelvis klimatproblem och brist på rent vatten. Titeln är en metafor för det brådskande behovet av en samhällsförändring.

– Hela ingången till vår utställning är att iscensätta en mötesplats för ett fiktivt underjordiskt sällskap med uppgift att göra världen till en bättre plats. Den här berättelsen är scenen och studenternas projekt fyller den med berättelser, frågor och påståenden. Vårt projekt är ett försök till att undersöka hur konst och designs kommunikativa aspekter kan problematisera, störa och lyfta fram hållbarhetsfrågor, säger Johnny Friberg, lärare i design på HDK-Valand.

Läs mer:

Kom och besök oss i monter C04:48 samt C03:41 på Stockholmsmässan 4–8 februari. Missa inte heller Mathilda Dahlqvist, student på masterprogrammet i design, och utställningen Mind the dot? som handlar om skönhetsideal kopplat till design. Läs mer: Mind the dot?

AV:

Artikeln publicerades först på: hdk-valand.gu.se

Sidansvarig: Konstnärliga fakultetskansliet|Sidan uppdaterades: 2018-06-29
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?