KONSTLAB våren 2011

Nyhet: 2011-02-02

Var i det som blev finns minnet av det som inte blev?
Hade det någon gång kunnat bli någonting helt annat?

Atalante fortsätter sitt lyckade samarbete med Konstnärliga fakulteten vid Göteborgs universitet. KONSTLAB är en mötesplats för offentliga samtal kring konstnärlig forskning och utvecklingsarbete. Inbjudna konstnärer som på olika sätt är knutna till akademin berättar om idéer och processer, om slumpartade händelser och kritiska överväganden som kan ligga bakom ett konstverk. Hade det någon gång kunnat bli någonting helt annat?

Under GAS-festivalen maj 2010 anordnades en serie informella, publika samtal på Atalante med forskare inom konstområdet. Fungerande möten av detta slag mellan akademien och världen utanför är viktiga men sällsynta. Arrangemanget, som var ett samarbete med Nämnden för konstnärligt utvecklingsarbete och tidskriften ArtMonitor vid Konstnärliga fakulteten, Göteborgs universitet, blev lyckat och Atalante bjöd in till fortsatt samverkan. Seminarierna fick namnet KONSTLAB.

Två KONSTLAB arrangerades under hösten 2010 med inte mindre än åtta doktorand- och KU-projekt. Nu planerar vi en uppföljning. Moderator för samtalen är kompositören Ole Lützow-Holm.

Program 28 februari

Katarina A Karlsson - Kvinnliga berättarjag

Thomas Campion skrev sina sånger med kvinnliga berättarjag för fyrahundra år sen, men de ställer frågor som vi fortfarande inte vet svaret på: Vad är essensen av att vara man/kvinna? Finns det någon sån över huvud taget? Hur navigerar jag på den föränderliga moralens hav, när min kreativitet utmanar samhällets normer?

Katarina A Karlsson doktorerar i höst på Thomas Campions (1567-1620) sånger med kvinnliga berättarjag. Till Atalantes Konstlabb 28/2 sätter hon fokus på det som skaver mest.

Annica Karlsson Rixon - Queer fotografi
eller fotografier av queers?

Konstprojektet State of Mind utforskar gränserna mellan etik, lagstiftning, fördomar och samhällets förväntningar ur ryska hbtq-personers perspektiv. Och hur vi som konstnärer kan navigera i ett projekt med många lager av översättningar och o/likheter. I centrum står kvinnor som identifierar sig som lesbiska eller bisexuella och deras personliga berättelser om livet i St Petersburg.

- På Konstlab kommer jag att ge en kort introduktion till State of Mind och diskutera den konstnärliga gestaltningen i projektet, framför allt i relation till begreppet queer och dess mångfacetterade betydelser, säger Annica Karlsson Rixon.

Göran du Rées och Kalle Boman
- Blicken på Kopparmärra

Med den digitala teknikens inträde uppstår nya möjligheter att bruka och tolka bilder. Digitalisering har redan förändrat hela filmprocessen och föder nya produktionsmetoder där allmänheten i större utsträckning filmar själv – och sig själv. Genom Internet sprids filmerna enkelt med hjälp av webbkameror, mobilkameror och videobloggar. Men många saknar begrepp och verktyg för att förstå hur en bild skapas och skillnaden mellan vad som i realiteten har avbildats och tolkningen av det.

Vår föreställning om tillvaron präglas i avgörande grad av bilder. Detta får konsekvenser för samhällslivet inom de flesta områden och det finns ett stort bildningsbehov, jämförbart med det att införa skriv- och läskunnighet när möjligheterna att trycka och massproducera text uppstod. Blicken på Kopparmärra är ett slags definitionsarbete kring det optiska fenomen som återspeglar tid och rum som bild och som för oss människor kommit att brukas i funktioner av minnen, iakttagelser, kommunikation och förtydligande – och som underhållning.

KONSTLAB återkommer 3 måndagskvällar under våren:
28 februari, 21 mars och 11 april med start kl. 19.00.

Atalante
Adress: Övre Husargatan 1, 411 22 Göteborg
www.atalante.org

Arrangörer

Atalante är en scen för nyskapande och experimentell dans, musik, film, konst och litteratur. Atalante har även en lång tradition som mötesplats för offentliga samtal. Scenen startades 1987 av dansgruppen Rubicon och hette då Unga Atalante.

Konstnärliga fakulteten vid Göteborgs universitet består av sju högskolor vars utåtriktade aktivitet i form av utställningar, teater- och operaföreställningar, konserter och andra evenemang utgör en viktig del av Göteborgs konstliv. Här finns även en forskarutbildning med doktorander som i sina projekt undersöker villkoren för konstnärligt skapande.