Dekanbrev januari 2018

Nyhet: 2018-01-15

Kära medarbetare,

hoppas att 2018 har börjat väl för er alla och att ni ser fram emot den vår som nu kommer. För fakultetsledningens del har året börjat med ett tvådagars möte där vi arbetade vidare på tidplan och andra detaljer när det gäller omorganiseringen.

Nya institutionen HDK-Valand

Den 12 januari var samtliga medarbetare inbjudna till ett informationsmöte där vi redogjorde för enhetsindelningen i den nya institutionen och för de steg som nu väntar under våren. HDK och Valands ledningsgrupper kommer fortsätta mötas och arbeta på hur närmandet ska fortsätta. I slutet av februari kommer fakultetens ledningsgrupp att skicka ut ett förslag på mer detaljer, som roller, mötesstruktur och hur arbetet med utbildning och forskning ska organiseras. Vi hoppas få bra återkoppling från alla medarbetare på det förslaget, innan vi går till beslut strax före sommaren. Mer info på fakultetens hemsida (inklusive alla hittills inkomna synpunkter).

Hearing hos utbildningsministern om trakasserier

Samma dag var jag, tillsammans med rektorer och dekaner för landets samtliga konstnärliga högskoleutbildningar, kallad till utbildningsdepartementet för ett samtal om sexuella trakasserier i konstnärliga utbildningar. Utbildningsminister Helen Hellemark Knutsson inledde med en läges- och problembeskrivning och därefter rapporterade företrädare för landets samtliga lärosäten med konstnärlig examensrätt om åtgärder, erfarenheter och planer för hur vi ska komma till rätta med sexuella trakasserier och kanske framför allt hur vi ska kunna förändra kulturen och arbetsmiljön. Mötet gav därigenom både erfarenhetsutbyte och idéer.

Kulturministern besöker HSM 26 januari

Den 26 januari besöker kulturminister Bah Kuhnke Högskolan för scen och musik, HSM. Studenter och medarbetare vid fakulteten är välkomna till panelsamtal med kulturministern, fredag 26 januari, kl 13-14.30 i Sjöströmsalen på HSM.

Avtal klart om förstudie för nya lokaler

Det är också roligt att kunna berätta att GU nu har skrivit ett avtal med Akademiska Hus, som ska göra en förstudie av lokaler för Konstnärliga fakulteten. Tre olika alternativ ska utredas:

1. Att vi blir kvar i befintliga lokaler, som renovera och byggs om
  2. Att vi samlas i ett nytt hus vid artisten, modifiering av Tham och Widegårds förslag,
  3. Att vi samlas i ett nytt hus vid artisten, ungefär enligt Tham och Widegårds förslag

Förtydligande: Eftersom vi fått många frågor, lägger vi till ett förtydligande,
Scenario 1, att stanna i befintliga lokaler, undersöks främst för att vi ska kunna jämföra kostnader för att bygga nytt med kostnaden för att stanna kvar. Det skulle inte vara rättvisande att säga att det inte kostar oss något att inte flytta. Målsättningen och visionen för Konst 2025 är fortfarande att flytta in i ett gemensamt hus, som scenario 2 eller 3.

I och med det kan vi ta nya steg i arbetet med lokalprogrammet och själva den rumsliga samlokaliseringen. Mer info på hemsidan.

Rekrytering av prefekt till Akademin Valand 2019

Arbetet har påbörjats med att rekrytera ny prefekt till Akademin Valand som börjar i januari 2019 och från 1 januari 2020 blir prefekt även för den nya institutionen HDK/Valand. En beredningsgrupp med representanter från båda institutionerna har redan börjat arbeta och annons kommer att publiceras i slutet av denna vecka. Hjälp oss då att sprida info så att vi får många bra sökande! Lediga tjänster GU.

GU:s nya forskningsnämnd och utvärdering av forskning på gång

Mick Wilson, prefekt på Akademin Valand, är utsedd att representera fakulteten i GU:s nyligen inrättade forskningsnämnd.

Universitetets utvärdering av forskning och forskningsmiljöer, RED19, drar igång i år. Konstnärliga fakulteten kommer att ha en gemensam extern panel som arbetar under våren 2019, namn är redan föreslagna, och innan dess kommer vi att arbeta med självvärdering med mera. Anders Hultqvist är vår representant i RED19 referensgrupp, Hanna Hallgren är hans ersättare.

Nu kan man fika på Artisten igen

Det kommer att dröja ytterligare en tid innan caféet på HDK öppnar, eftersom Eurest planerar en viss ombyggnad innan verksamheten kan starta. Men på Artisten har caféet nu öppnat igen och det går åter att ta en fika med sina kollegor eller studenter!

Ingrid Elam, Dekan

En länk till det här dekanbrevet skickas till alla medarbetare på konstnärliga fakulteten. Dekanbreven finns på svenska och engelska. Samtliga dekanbrev publiceras också i pdf-format på fakultetens hemsida, under Om fakulteten.

Artikeln publicerades först på: medarbetarportalen.gu.se