Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

HDK-alumn Daniel Rybakken tilldelas Torsten och Wanja Söderbergs pris 2017

Nyhet: 2017-05-18

Röhsska museets prisnämnd för Torsten och Wanja Söderbergs pris, med medel från Torsten Söderbergs Stiftelse, har beslutat att tilldela ljus- och möbeldesigner Daniel Rybakken årets pris om 1 miljon svenska kronor. Årets mottagaren offentliggjordes på HDK under torsdag 18 maj. Fredag 19 maj ger Daniel Rybakken en öppen föreläsning (på engelska) på HDK, kl 13.00.

Prisnämndens motivering: 
Daniel Rybakken förmår att lyfta design till en högre filosofisk nivå. Han reflekterar kring stora frågor såsom belysning och interiör, och utifrån detta tänkande skapar han projekt som inte följer designhistorien, utan i stället utvecklar denna. Med poetiska och magiska effekter återskapar han dagsljus i slutna rum och skänker oss ett nytt ljus.

–Jag känner mig stolt och tacksam. Det är såklart fantastiskt att få ett sådant här pris, säger Daniel Rybakken i pressmeddelandet.

– För mig är arbetsprocessen lika viktig som resultatet. Jag låter arbetet ta tid och vill hitta fram till ett eget uttryck. Så har det alltid varit för mig. Jag vill att något mer ska hända i mötet med produkten. Jag vill väcka tankar. Så att mitt arbete lyfts fram är väldigt roligt, säger Daniel Rybakken.

Daniel Rybakken (f. 1984) är född i Oslo. Han kom till HDK som utbytesstudent från AHO, Högskolan för arkitektur och design i Oslo och valde att fortsätta sina studier på masternivå på HDK där han tog sin Master i Fine Arts 2008. Han bor och är verksam i Göteborg där han driver Studio Daniel Rybakken.

Tidigare utmärkelsen
2014 fick Daniel Rybakken som första skandinav någonsin det prestigefyllda Italienska designpriset Compasso dÓro 2014 och därefter en andra gång 2016. Han har tidigare också fått utmärkelser som Best of the Best, Red Dot Award (Singapore 2007), Bruno Mathsson-priset (Sverige 2011), London Design Medal (UK 2013) och Hublot Design Prize (Japan, 2015). För att nämna några…

http://www.danielrybakken.com

Utställning och prisutdelning
Priset delas ut i samband med en högtidlighet den 4 november på Torsten Söderbergs födelsedag.
Röhsska museet visar 5 november 2017–18 februari 2018 en utställning av och med årets pristagare på Stadsbiblioteket Göteborg.

Prisnämnden för Torsten och Wanja Söderbergs pris består av representanter för de fem nordiska länderna:
Museidirektör, adj. professor Anne-Louise Sommer, Designmuseum Danmark, Köpenhamn
Avdelningsdirektör design och konsthantverk Widar Halén, Nasjonalmuseet i Oslo
Museidirektör Jukka Savolainen, Designmuseet i Helsingfors
Museidirektör Harpa Þórsdóttir, Hönnunarsafn Íslands museum för design och konsthantverk, Reykjavik
fil.dr.h.c. Tomas Söderberg, ordförande i Torsten Söderbergs Stiftelse
samt prisnämndens ordförande Tom Hedqvist.

Läs mer om Torsten och Wanja Söderbergs pris och se tidigare pristagare på
http://rohsska.se/t-w-soderbergs-pris/om-priset/371/

foto: Kalle Sanner

 

AV:

Artikeln har inga kommentarer, kommentera artikeln.

Sidansvarig: Konstnärliga fakultetskansliet|Sidan uppdaterades: 2018-06-29
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?