10,7 miljoner kr till ny nationell forskarskola i bild- och slöjdpedagogik

Nyhet: 2018-11-06

HDK har tillsammans med ytterligare en institution vid GU, jämte Konstfack och Stockholms universitet, blivit beviljade medel från Vetenskapsrådet för att starta en nationell forskarskola för doktorander i bild- och slöjdpedagogik. Tarja Karlsson Häikiö, professor i visuell och materiell kultur på HDK, är projektledare för den nya skolan.

Forskarskolan för bild- och slöjdpedagogik kommer utveckla kunskapsområdet visuell, virtuell och materiell kultur inom bild och slöjd genom att lyfta visuell kompetens liksom handlingsburet kunnande och undersöka hur digitala resurser medverkar i lärande och undervisning. Doktoranderna vid den nya nationella forskarskolan kommer få möjlighet till nordiskt och internationellt utbyte och externa kontakter.

- Det är ett nationellt samarbete som förstärks av ett befintligt nordiskt nätverk. Forskarskolan kommer att kunna bidra markant till kunskapsgenerering för skolämnena bild och slöjd, och väsentligt bidra till forskning inom området visuell, virtuell och materiell kultur, säger Tarja Karlsson Häikiö.

Verksamheten har till en början fått medel för att bedriva forskning under fyra år med start i januari 2019.

- Att HDK får förtroendet att bygga upp en nationell forskarskola inom dessa ämnen är både hedrande och uppfordrande. Vi kommer att göra allt för att skapa en robust plattform som kan stärka forskningen runt dessa centrala skolämnen specifikt, men även det visuella och materiella området generellt, säger Ulf Dalnäs, prefekt på HDK. Det känns mycket glädjande att Vetenskapsrådet har förstått vikten av den nationella plattform som forskare vid HDK tillsammans med Stockholms universitet och Konstfack vill bygga upp. Nu ska vi förvalta detta och bygga en forskningsplattform som vi hoppas kan stå än starkare om fyra år, fortsätter Ulf.

Samarbetspartners i forskarskolan är: HDK - Högskolan för Design och Konsthantverk vid Göteborgs universitet, Institutionen för Pedagogik och Specialpedagogik vid Göteborgs universitet, Institutionen för Bild- och Slöjdpedagogik på Konstfack, Data- och systemvetenskap och Institutionen för de humanistiska och samhällsvetenskapliga ämnenas didaktik vid Stockholms universitet.

AV: Anders Åkerström

Artikeln publicerades först på: hdk.gu.se