Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Kulturskoleklivet - Göteborgs universitet utbildar fler pedagoger till Kulturskolan

Kulturskoleklivet är regeringens satsning för att utbilda fler pedagoger i och till Kulturskolan. Göteborgs universitet är ett av sex lärosäten som är med. Vi tar fram nya utbildningar som särskilt riktar sig till den som är, eller vill bli pedagog i Kulturskolan. De första kursena startar höstterminen 2019.

Kompetensdialog den 31 oktober

Vi bjuder in lärare och ledare i kulturskolan till en kompetensdialog för att ta in den kompetens och de synpunkter som finns hos er som arbetar i verksamheten. Läs mer och anmäl dig senast måndag 22 oktober.

Om Kulturskoleklivet

En av utmaningarna för den svenska kommunala musik- och kulturskolan är att rekrytera utbildad personal. Det finns också ett stort behov att förstärka kompetensen så att kulturskolans verksamhet kan breddas och utvecklas till en mer likvärdig Kulturskola. Regeringen satsar därför ett antal miljoner årligen, med start i år, på nya utbildningsplatser med särskild relevans för Kulturskolan.

Göteborgs universitet har såväl den konstnärliga som den pedagogiska kompetens som krävs för att utbilda pedagoger till en kulturskola i utveckling.

Tre fakulteter samarbetar

Göteborgs universitet är ett av sex lärosäten som har fått del av regeringens medel. Konstnärliga fakulteten - som utbildar och forskar i skolämnena bild, dans, drama, musik och slöjd, inklusive ämnesdidaktik - är ansvarig för satsningen. Tillsammans med Humanistiska fakulteten - som utbildar och forskar om barn- och ungdomskultur - och Utbildningsvetenskapliga fakulteten - som utbildar och forskar om pedagogik - tar vi fram ett utbildningspaket, skräddarsytt för den som är eller vill bli pedagog inom Kulturskolan.

Nya utbildningar särskilt för kulturskolepedagoger

Vi vill särskilt lyfta fram barns och ungas sociala deltagande i konstnärliga sammanhang och att i dialog med barn och unga bredda utbudet av konstnärliga uttryck. Vi vet att det finns efterfrågan på nya ämnen som till exempel film, design, smycke, hiphop och poetry slam.

Vi vet också att Kulturskolans verksamhet och förutsättningar skiljer sig från skolans. Därför därför behövs en specifik pedagogisk och didaktisk utbildning anpassad för Kulturskolan.

Kurspaket 90 högskolepoäng

Hösten 2019 startar ett antal fristående kurser, som kan läsas var för sig efter behov och i egen takt. Kurserna bildar tillsammans ett paket om 90 högskolepoäng. De kommer bland annat att innehålla pedagogik för Kulturskolan, barn- och ungdomskultur, ämnesdidaktik i konstnärliga uttryck, praktik och självständigt arbete. För att vara behörig krävs 90 högskolepoäng i ett konstnärligt ämne, exempelvis bild, dans, drama, film, foto, ljudproduktion, musik, poesi, teater eller slöjd. Det går också att validera yrkeserfarenhet inom ett konstnärligt område istället för högskolepoäng.

Om Kulturskoleklivet

I oktober 2017 bjöd utbildningsdepartementet in lärosäten som har lärarutbildning och utbildning i ämnen med relevans för Kulturskolan, att ansöka om deltagande i det så kallade Kulturskoleklivet. Syftet med satsningne är att skapa fler utbildningsplatser och fortbildningsinsatser - och därmed förutsättningar för ökad kompetens inom Kulturskolan, så att dess verksamhet kan utvecklas.

Sex lärosäten delar på 25 miljoner i år

Sex lärosäten har fått del av sammanlagt 25 miljoner kronor, för att under 2018 och 2019 planera för och utveckla nya utbildningsplatser med relevans för Kulturskolan.

• Lunds universitet (4,5 miljoner kr)
• Göteborgs universitet (4,5 miljoner kr)
• Umeå universitet (4,5 miljoner kr)
• Stockholms universitet (1,8 miljoner kr)
• Stockholms konstnärliga högskola (1,8 miljoner kr)
• Stockholms Musikpedagogiska Institut (1,8 miljoner kr)

Från och med 2020 är medlen 40 miljoner kronor årligen. När satsningen är fullt utbyggd motsvarar det minst 150-200 utbildningsplatser per år.

De sex lärosäten som är med i satsningen samarbetar för att utbildningarna ska komplettera varandra och bli så relevanta som möjligt för hela landet.

Mer om Kulturskoleklivet, pressmeddelande på regeringens hemsida.

Universitetets seminarium Kulturskoleklivet - vart är vi på väg? Almedalen, 3 juli 2018

Kontakt 

Vill du veta mer om Kulturskoleklivet och hur Göteborgs universitet arbetar med satsningen kan du kontakta någon av följande medarbetare på Konstnärliga fakulteten.

Camilla Sarner, projektledare, Konstnärliga fakultetskansliet

Carina Borgström-Källén, HSM

Tarja Haikio, HDK

Linda Sternö, Akademin Valand

Peter Hasselskog, HDK 

Sidansvarig: Konstnärliga fakultetskansliet|Sidan uppdaterades: 2018-10-16
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?