Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Textil arkitektur

Utställning

I utställningen Textil arkitektur på Form Design Center visar forskargruppen bakom projektet sitt samarbete med att designa externa, textila moduler för att förbättra ljudlandskapet i stadens rum.

Beskrivning från Form/Design Center:

Textildesigners brukar inte medverka vid utformandet av fasader, utan textilier designas för interiörer och används ofta för att förbättra de akustiska kvaliteterna. Exteriör och interiör har här bytt plats, och textila material har applicerats på ett oväntat sätt i urban miljö, där metaforer för gardinen och mattan har använts i designarbetet.

Idag designas ofta husfasader för att vara perfekta, och fasadmaterial byts ut i förtid trots att materialen egentligen har längre livslängd. De textila modulerna kan placeras på fasader för att lappa temporärt eller täcka permanent. Här kommer istället det "icke-perfekta" och oväntade in som textila störningar i det visuella stadslandskapet för att förändra synsätt på fasadmaterial och visa på hållbara alternativ. I utställningen ställs också frågan om vad textil arkitektur är och kan vara, och exempel visas på olika tolkningar, som projekt av design studion Inside Outside | Petra Blaisse och arkitektkontoret Kengo Kuma and Associates.

Utställningen är ett resultat av ett konstnärligt forskningsprojekt, "Urban materialitet - mot nya samarbeten i textil design och arkitektur", finansierat genom Vetenskapsrådet/Konstnärlig forskning, som pågår från 2016 till 2019. Projektet är förlagt till HDK - Högskolan för design och konsthantverk, Göteborgs universitet.

Föreläsare: Deltagande forskare Kristina Fridh: arkitekt, tekn. dr, forskare, Högskolan för design och konsthantverk (projektledare). Margareta Zetterblom: textildesigner, fil. dr, forskare och universitetslektor, Textilhögskolan, Högskolan i Borås. Paula Femenías: arkitekt, docent och forskare, Byggnadsdesign, Arkitektur och samhällsbyggnadsteknik, Chalmers tekniska högskola.

Datum & tid: 2019-11-13

Kategorier: Konst, Forskning, Design, Samverkan

Arrangör: Form/Design Center

Plats: Lilla torg 9, 211 34 Malmö

Evenemangslänk: Läs mer om Textil arkitektur

Kontaktperson: Kristina Fridh

Sök evenemang

Evenemangskalender

ti on to fr
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
« juli 2020 »
Sidansvarig: Konstnärliga fakultetskansliet|Sidan uppdaterades: 2018-02-07
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?