Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Om smärtan

Aktivitet

Läsning ur manuset till dramatiseringen av Smärtan av skådespelaren Carina Boberg.

"Smärtan är ett stort, tomt ord. Ett svårt tillstånd och begrepp att dela. Marguerite Duras (1914-1996) insisterade på smärtan, som erfarenhet, som kunskap. Hos henne är den aldrig en rent existentiell mänsklig belägenhet, aldrig frilagd från de strukturer som ger upphov till våld, krig, fattigdom, rasism eller för den delen begär. Därför har vi allt att lära av den."

Så inleder poeten, översättaren och litteraturkritikern Jenny Tunedal en text om författaren Marguerite Duras Smärtan. Ett verk som bygger på dagboksanteckningar från andra världskriget, där Marguerite Duras väntar på att hennes man ska återvända från koncentrationslägret och som nu omarbetats till pjäs på Göteborgs Stadsteater.

Dessa inledande rader är också utgångspunkten för ett samtal Jenny Tunedal modererar mellan regissören och skådespelaren Emilie Strandberg och poeten Iman Mohammed, aktuell med diktsamlingen Bakom träden ryggar (Norstedts, 2018).

Välkomna till ett samtal om smärtan som erfarenhet och kunskap; om minnet, kriget och glömskan som strategi för överlevnad. Om det möjliga och omöjliga att överleva våld och väntan och ovisshet. Vad är ett kollektivt minne, och kan det glömmas bort? Vad händer när ett minne beter sig mer som en dröm?

Men det är också ett samtal som berättar hur den här teaterföreställningen i sig är resultatet av ett kärleksarbete. Ett arbete som möjliggjort att pjäsen finns och spelas. Att vi nu kan mötas och prata om en smärta som aldrig helt kan delas men ändå alltid måste delas.

Läsning ur manus till dramatiseringen av Smärtan av skådespelaren Carina Boberg

Fri entré

Presenteras i nära samarbete med Göteborgs Stadsteater, läs mer om pjäsen här:

http://www.stadsteatern.goteborg.se/pa-scen/2018-2019/smartan/

Föreläsare: Emilie Strandberg, Iman Mohammed, Jenny Tunedal

Datum: 2018-09-17

Tid: 19:00 - 21:00

Kategorier: Konst

Arrangör: Göteborgs Litteraturhus/Göteborgs stadsteater

Plats: Lagerhuset, Heurlins plats 1b Götebor

Kontaktperson: Jenny Tunedal

Sök evenemang

Evenemangskalender

ti on to fr
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
« april 2019 »
Sidansvarig: Konstnärliga fakultetskansliet|Sidan uppdaterades: 2018-02-07
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?