Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

FORUM FÖR NORMKRITISK FORSKNING: Unpacking priviligies

Workshop

16 augusti arrangeras Forum för normkritisk forskning. Forumet är ett populärvetenskapligt evenemang med föreläsningar, panelsamtal och workshops där fokus ligger på HBTQ- och normkritisk forskning.
HDK medverkar i programmet med bland annat Hanna af Ekström och Mattias Gunnarsson.

Motsatsen till diskriminering är privilegium. Att bli diskriminerad eller priviligierad kan vara helt slumpartat. Det är ett lotteri där vi föds med olika förutsättningar. Människor kan bli diskriminerade på grund av kön, klass, sexuell läggning, hudfärg, etnicitet, religion, ålder eller funktionalitet. På samma sätt kan den som är priviligierad få fördelar i avsaknaden av dessa diskrimineringsgrunder. Som priviligierad behöver man inte bli ifrågasatt, utsatt eller uttittad. Som priviligierad blir man både sedd och hörd, en kan också känna sig trygg och representerad.

I den här workshopen tar vi avstamp ifrån orden "Det är inte ditt fel, det är inte din rätt" där vi vill gå bortanför den skuld som många känner när en förstår sina privilegier.
Det är inte ditt fel att du födds som priviligierad, men det är inte heller din rätt att upprätthålla dem som i sin tur kan diskriminera andra. I workshopen undersöker vi hur vi reproducerar och tillskriver både sig själv och andra privilegier, och söker gemensamt efter strategier och en medvetenhet för att förhindra konsekvenserna av privilegier.

Vad: Workshop 90 minuter på svenska. Begränsat antal platser. Hämta biljett i entrén på HDK. Först till kvarn gäller.

Föreläsare: Workshopledare: Hanna af Ekström doktorand i Normkritisk design med fokus på funktionalitet och Mattias Gunnarsson Lektor i Design, HDK - Högskolan för design och konsthantverk

Datum: 2018-08-16

Tid: 10:30 - 12:00

Kategorier: Forskning, Genusvetenskap

Plats: HDK, Kristinelundsgatan 6-8

Evenemangslänk: Läs mer om FORUM FÖR NORMKRITISK FORSKNING: Unpacking priviligies

Kontaktperson: Linnea Stegmark

Sidansvarig: Konstnärliga fakultetskansliet|Sidan uppdaterades: 2018-02-07
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?