Varför göra det med saker och andra kroppar?

Föreläsning

Johanna Gustafsson Fürst använder performance, text, skulptur och platsspecifika installationer för att tänka kring hur samhällets struktur och historia materialiseras i offentliga rum och hur dessa rum fungerar eller inte fungerar i kollektiva omvandlingsprocesser. Genom sin praktik bearbetar hon hur vardagen möter politik och hur dessa möten sammanfogar sig i föremål och rum som påverkar mänskliga relationer.

Gustafsson Fürst använder ofta funna föremål och material som hänvisar till en plats och en funktion och som inkluderar specifika berättelser som bärs med in i verken.

År 2017 tog hon emot Moderna Museets vänners skulpturpris. I juryns motivation kunde man läsa: "Hon ifrågasätter materialen, deras egenskaper och vanliga användningar för att skapa en inverterad, suspenderad, även motsträvig skulptural annalhet."

Språk: engelska

Foto: Linnea Silvergrip

Föreläsare: Johanna Gustavsson Fürst har en MFA från Kungl. Konsthögskolan i Stockholm. Hon är lektor i konst på Konstfack och arbetar för närvarande med ett offentligt verk i samarbete med Statens konstråd.

Datum: 2018-01-24

Kategorier: Konst