Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

INSTÄLLT: Slöjden - ansvar, process, lärande.

Föreläsning

FÖRELÄSNINGEN ÄR TYVÄRR INSTÄLLD.

Öppen föreläsning med Juha Hartvik, universitetslärare i slöjdpedagogik, Åbo Akademi.

Den slöjdundervisande lärarens vardag präglas av en del aspekter som inte på samma sätt kommer till uttryck i flertalet andra skolämnen. Läraren tolkar planer och formar sina egna undervisningsupplägg utan stöd från exempelvis läromedel. Läraren förväntas agera självständigt i en verksamhet som karakteriseras av individuella elevprocesser. Slöjdprocesserna ska helst sträcka sig från första idé till utvärderad färdigställd artefakt och innehålla spår av lärande. Läraren i slöjdämnet introducerar och vidareutvecklar elevernas beredskap att använda kropp, verktyg och konkreta material. Ambitionen är att alla elever ska göra, njuta, hitta på och lära sig på mångsidigt sätt. På samma gång som vi anar och vet att eleverna trivs i slöjden utsätts den slöjdundervisande läraren tidvis för utifrån kommande ifrågasättande kommentarer och påståenden om slöjdämnets roll och funktion i skolan.

I den här föreläsningen tar jag stöd i min doktorsavhandling från 2014 och senare aktualiserat tänkande som eftersträvar att på ett konstruktivt och framåtblickande sätt sätta ord på varför slöjd verkar vara bra som allmänbildning för den växande människan. Förhoppningen är att den slöjdundervisande läraren ska känna en stark tillit till det läroämne vi förvaltar inom skolans väggar.


Juha Hartvik är pedagogie doktor och universitetslärare i slöjdpedagogik, Åbo Akademi, Vasa Finland. Han har medverkat i flertalet finlandssvenska och nationella fortbildnings- och forskningsprojekt och har en god kontakt med nordiska och finländska samarbetsparter inom slöjdlärarutbildning.

Datum: 2020-04-22

Tid: 13:00 - 15:00

Kategorier: Slöjd

Arrangör: HDK-Valand

Plats: HDK-Valand, Kristinelundsgatan 6-8
Stora hörsalen

Evenemangslänk: Läs mer om INSTÄLLT: Slöjden - ansvar, process, lärande.

Kontaktperson: Olle Essvik

Sidansvarig: Konstnärliga fakultetskansliet|Sidan uppdaterades: 2016-04-05
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?