Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Översättarsamtal: Swedenmark och Pálsson

Seminarium

Swedenmark och Pálsson: Út hjá Haga físlétt flýgur fiðrildið með dögg á væng*

Island har en folklig sångtradition som går tillbaka till medeltiden (och längre). Det handlar om melodier och om stränga versformer. Det handlar också om den friare ordföljd som ett språk med kasus medger.

Därför är det lätt att översätta visor och poesi. Ett exempel är Magnús Ásgeirsson (1901-1955), som gjorde Fröding mer frödingsk än originalet, det har i alla fall vissa hävdat.

Översättarna Hjörtur Pálsson och John Swedenmark diskuterar denna tradition med många exempel. Och hur ska man förfara vid översättning i andra riktningen? Blir svenska översättningar från isländska med nödvändighet fattigare? I botten finns den ofrånkomliga frågan: Bör översättaren tänka på uppläsaren/sångaren, med avseende på versfötter och inte minst viktigt: vilka vokaler som är sångbara? Måste innehållet i så fall komma i andra hand? Svaret är aldrig givet; det vet dessa två rutinerade översättare, som också har andra källspråk på repertoaren.

*Första två raderna av Bellmans "Fjäriln vingad" i Hjörtur Pálssons översättning

Samtalet är gratis och öppet för allmänheten, och utgör samtidigt en del av magisterutbildningen i litterär översättning som ges på Litterär gestaltning vid Akademin Valand, Göteborgs universitet.

Det kommer att finnas dryck till billigt pris och man får gärna stanna kvar och mingla efteråt.

Fredag 6 mars
Tid 17.00 till ca 18.30
Plats: Glashuset på gården, Vasagatan 50, ingång Chalmersgatan

Datum: 2020-03-06

Tid: 17:00 - 18:30

Kategorier: Konst

Arrangör: HDK-Valand

Plats: HDK-Valand, Vasagatan 50
Glashuset

Evenemangslänk: Läs mer om Översättarsamtal: Swedenmark och Pálsson

Kontaktperson: Niclas Hval

Sidansvarig: Konstnärliga fakultetskansliet|Sidan uppdaterades: 2016-04-05
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?