No pasarán

Föreläsning

Konstnären Anders Widoffs föreläsning utgår från en stipendievistelse i Paris 2018 där han samlade överblivet material längs gatorna och kajerna. Materialet blev utgångspunkten för ett hundratal skulpturer som alla i någon mån utgår från floden och stadens arkitektur.

Anders Widoff om föreläsningen:
Det nuvarande arbetet tar sin början i en stipendievistelse i Paris 2018. Under denna tid kom jag att samla färger, varje dags promenader summerades i en monokrom målning. Efterhand kom de att utgöra ett melodiskt spektrum över staden. På ett liknande sätt samlade jag överblivet material längs gatorna och kajerna. Detta material blev utgångspunkten för ett hundratal skulpturer som alla i någon mån utgår från floden och stadens arkitektur. Vissa skulpturer bär diktrader av Paul Celan. Också många av mina tidigare arbeten har utgått från materialet och vad det kan berätta.

Till en del är mitt arbetssätt ett försök att upprätta en hemmahörighet på den plats där jag arbetar, till en del ett sätt att undfly det som i alltför hög grad är förklätt till konst.

Anders Widoff är konstnär. Som konstnär har han ställt ut mycket, framförallt i Sverige, men också internationellt. I Sverige har han bl.a. gjort soloutställningar på Moderna Museet och Liljevalchs Konsthall.
Likaså har Widoff utfört en rad offentliga arbeten, mest uppmärksammad är kanske den skulptur av Maria (Maria, återkomsten 2005) som står i Uppsala Domkyrka.

Under en tid på 80-talet arbetade Widoff även med dokumentärfilm och scenografi.
I många år arbetade Widoff som professor på Institutionen för Konst på Konstfack, Stockholm och på Oslo Kunstakademi, samt som gästprofessor på Konsthögskolan.

Föreläsningen kommer att hållas på svenska.

Föreläsare: Anders Widoff

Datum: 2019-09-18