Fokusdag likvärdig kulturskola

Konferens

En likvärdig kulturskola med hög kvalitet - hur skapar vi det i praktiken? Vad säger forskningen och vad finns för erfarenheter hos kollegor i kulturskolan? Välkommen till en heldag med fokus på kulturskolans mål om likvärdighet och hög kvalitet.

Tid: 15 oktober kl. 10.00 -15.30
Plats: Högskolan för scen och musik, Göteborgs universitet, Fågelsången 1
Anmälan:Vi har nu fullt på konferensen och anmälan är därför stängd.

Program och presentation av medverkande forskare (pdf).

Konstnärliga fakulteten vid Göteborgs universitet har sedan många år utbildat pedagoger inom musik, dans, teater, film, foto, slöjd och bild - och bedriver pedagogisk forskning inom de konstnärliga ämnena. I år har vi startat en särskild utbildning för kulturskolepedagoger, inom ramen för satsningen Kulturskoleklivet. Tre av våra forskare medverkar på Fokusdagen och delar med sig av sin kunskap inom bland annat:

- identitet och kunskapsbildning i konstnärliga pedagogiska praktiker i relation till sociala, politiska, ideologiska och maktrelaterade frågor
- nyanlända elever, barn- och ungdomskultur
- professionalisering och högre konstnärlig utbildning
- barn och ungas musikaliska handlingsmöjligheter i relation till undervisningspraktikens diskursiva begränsningar
- kopplingen mellan den musikaliska praktiken och social inkludering, social rättvisa, musikalisk agens, relationell pedagogik, kroppslighet och intersubjektivitet

Vi som tar fram nya utbildningar för framtidens kulturskolepedagoger vill också lära oss mer om hur utmaningarna - och lösningarna - ser ut för dig som arbetar som pedagog eller ledare i kulturskolan. Genom att skapa en gemensam förståelse för kulturskolans villkor och uppdrag kan vi främja utvecklingen till en likvärdig kulturskola med hög kvalitet.

Därför bjuder vi nu in kulturskolepedagoger och ledare inom kulturskolan från hela landet till en fokusdag för att tillsammans dela och skapa kunskap om och för kulturskolan. Temat för dagen är att främja en likvärdig kulturskola med hög kvalitet.

Fokusdagen är kostnadsfri, vi bjuder på fika och lättare lunch. Välkommen!

Vi kommer under dagen att använda oss av formen dialogiska samtal. Skicka in dina frågor och tankar i förväg så bygger vi programmet utifrån dem. Vad har du - utifrån din vardag - för frågor, didaktiska dilemman och idéer kring kulturskolans utveckling? Mejla till: Camilla.sarner@konst.gu.se.

Datum: 2019-10-15

Kategorier: Samverkan, Barn- och ungdomskultur, Utbildning, Musik, Pedagogik och didaktik, Lärande, Konst

Arrangör: Konstnärliga fakulteten, Göteborgs universitet

Plats: Artisten, Fågelsången 1