Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

The Face of God

Utställning

The Face of God är en utställning om att söka ordning i kaos och där gränsen mellan fakta och fiktion är flytande. Välkommen att kliva in i en iscensatt rumslig roman där du möter den fiktiva tjeckiska entomologen och konstnären Milka Havels liv och verk genom rekonstruerade artefakter och bilder.

The Face of God är titeln på Milka Belia Havels (1571-1631) delvis förlorade text om sökandet efter ordning i kaos. Texten ligger till grund för utställningen som lyfter fram den fiktiva tjeckiska entomologen och konstnären Milka Havels liv och verk genom rekonstruerade artefakter och bilder. Den bortglömde konstnären levandegörs genom tolkningar, texter, rekonstruktioner utifrån fragment samt inlånade originalverk.

Utställningen är en lek med historia och fiktion och skulle kunna beskrivas som en iscensatt rumslig roman. Projektet syftar till att genom exemplets makt lyfta fiktion och fiktionalisering som verktyg för att utveckla och omsätta design.

I The Face of God konfronteras barock med modernism, design med konst och vetenskap med mysticism. Insekter fungerar som metafor för det outgrundliga och som verktyg för ett sökande efter mening. Utställningens centrala verk är en fyra meter lång tratt i valnöt som analogt förstärker insekters ljud.

Ett gränsöverskridande projekt från Högskolan för design och konsthantverk
Johnny Friberg, lektor i design vid HDK, Högskolan för design och konsthantverk vid Göteborgs universitet, är curator för utställningen och projektledare för Studio Mold - en grupp konstnärer och formgivare som arbetat med utställningen under två års tid.

Till utställningen ges en bok ut, där bland andra Ingrid Elam, professor och kulturskribent, Fredrik Sjöberg, författare och biolog, samt museets entomolog Peter Nielsen skriver om Milka Havels betydelse idag.

Utställningen pågår 21 februari - 18 augusti 2019.

Datum: 2019-08-18

Tid: 11:00

Kategorier: Design

Plats: Göteborgs naturhistoriska museum

Evenemangslänk: Läs mer om The Face of God

Kontaktperson: Johnny Friberg

Sidansvarig: Konstnärliga fakultetskansliet|Sidan uppdaterades: 2016-04-05
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?