50% seminarium: Hanna af Ekström, design

Halvtidsseminarium

Den här avhandlingen vilar på en konstnärlig grund där det teoretiska ramverket utgår från crip fenomenologi. Empativerktyg som används inom en designprocess riskerar att reproducera negativa fördomar och normer gällande normbrytande funktionalitet.

Likadant kopplas begreppet tillgänglighet till objektiva måttenheter och gradlutningar centrerade till fysisk tillgänglighet, och på så sätt frångår aspekter så som kognitiv och emotionell tillgänglighet. Genom olika projekt utforskar den här avhandlingen hur olika designmetoder kopplat till sinnen så som lukt, smak, ljud och haptik, men också subjektiva känslor kan vidga perspektivet gällande tillgänglighet.

Målet med designmetoderna är att dessa varken ska objektifiera personer med normbrytande funktionalitet, men också medvetandegöra en mer komplex förståelse av tillgänglighet, inklusive en djupare förståelse hur funktionsnormer reproduceras.

Titel: Sence-making design methods through a crip perspective

Diskutant: Elisabet Apelmo, universitetslektor och konstnär, Fakulteten för hälsa och samhälle, Malmö universitet.

Seminariet kommer att hållas på svenska.

Foto: Johannes Rompanen

Datum: 2019-12-11