Disputation Imri Sandström

Disputation

Offentligt försvar av avhandlingen Tvärsöver otysta tider / Across Unquiet Times inom området litterär gestaltning.

I avhandlingen läses Västerbottens och New Englands historier och litterära språk genom varandra, tillsammans med texter av poeten och litteraturteoretikern Susan Howe. Forskningen frågar vilka aspekter av områdenas historier och språk som framträder när de läses genom varandra och i relation till Howes texter. Kan dessa aspekter läsas och skrivas som samfällda resonanser? I så fall, vad karaktäriserar dessa och vad förändras när de medieras och framförs?

Genom konstnärliga litterära metoder som inbegriper performance-skrivande, översättande skrivande och ordvitsande, skrivs regionernas kors och tvärs-resonerande textualiteter diffraktivt igenom. Med ett hopp om att oroa (unsettle) nybyggarkoloniala historiska språkligheter, söker arbetet att lyssna till och att skriva inom det otysta.

Moderator: Fredrik Nyberg. Opponent: Amelie Björck.

Datum: 2019-05-03

Kategorier: Konst